Foto: Panagiotis Balaskas/AP/TT

Fem gripna för Lesbos-bränderna

Publicerad

Grekisk polis har gripit fem migranter som anklagas för delaktighet i de förödande bränderna i flyktinglägret Moria på Lesbos. Ytterligare en misstänkt efterspanas, säger den ansvarige ministern Michalis Chrisohoidis.

Utredningen om bränderna som den 9 september ödelade större delen av Moria – Europas största flyktingläger – pågår, men Greklands regering har redan lagt skulden på lägrets invånare.

– Lägret brändes av flyktingar och migranter som ville utpressa regeringen för att snabbt flyttas från ön, sade regeringens talesperson Stelios Petsas till reportrar i Aten häromdagen.

Nytt läger i Kara Tepe

Ett nytt tillfälligt läger har upprättats i Kara Tepe, norr om Mytilene. Där finns 5 000 sängplatser, vilket kan jämföras med att över 12 000 personer bodde i Moria-lägret.

Än så länge rapporteras bara ungefär 1 000 människor ha flyttat till Kara Tepe. Många av de övriga är enligt polisen tveksamma, och lever hellre under bar himmel i hopp om att snart få lämna ön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.