Arkivfoto från 1990. Yusef Salaam som var en av fem tonårspojkar som anklagades för att ha överfallit och våldtagit en kvinna i Central Park 1989 blir bortförd av polis i New York 1990. De anklagade satt flera år oskyldigt dömda i fängelse och har nu tilldömts ett rekordsort skadestånd. Foto: AP/TT

Fem oskyldigt dömda får 290 miljoner i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Fem män som suttit felaktigt dömda för ett brutalt överfall i New Yorks Central Park får sammanlagt 41 miljoner dollar (290 miljoner kronor) i skadestånd – motsvarande ungefär en miljon dollar per år i fängelse.

En federal domare har i veckan godkänt uppgörelsen, som avslutar en flera decennier lång civilprocess i ”Central Park Jogger”-fallet.

Det var en vårnatt 1989 som 28-åriga Trisha Meili överfölls när hon var ute och joggade. Hon våldtogs och misshandlades så svårt att hon sedan inte hade några minnen från händelsen.

Fallet väckte en oerhörd uppmärksamhet. Fem mörkhyade tonåringar som hittats i närheten greps och dömdes, trots stora hål i åklagarnas argumentering. Ett antal år senare erkände en serievåldtäktsman att det var han ensam som överfallit Meili.

Fallet filmatiserades 2012, med titeln The Central Park Five.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.