Sju personer funna döda efter norska jordskredet

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en person hittades död i rasmassorna under söndagskvällen. Totalt sju personer har nu bekräftats omkomna efter jordskredet i norska Gjerdrum.  Tre personer saknas fortfarande, rapporterar NRK.

Vid 14.30-tiden på söndagen meddelade norsk polis att de funnit en död person i rasmassorna. Några timmar senare, vid 19-tiden, uppgav polisen att de funnit ytterligare en omkommen.

-  Personen hittades långt in i skredområdet, sa polisens insatsledare Bjørn Christian Willersrud.

Men tre personer saknas fortfarande. Myndigheterna utesluter dock inte att det kan finnas överlevande efter skredet i kvicklera som inträffade natten till onsdag den 30 december.

– Vi har fem team som arbetar samtidigt. De har ett mycket svårt arbete och det är inte riskfritt. Ändå gör vi ganska bra framsteg. Status nu är att vi kommer att fortsätta arbeta hela kvällen och natten, sa insatsledare Kenneth Wangen från Øvre Romerike brand- och räddningstjänst tidigare på dagen.

Norska myndigheter meddelade vid 16-tiden att boende i Kogstad – cirka 2 kilometer från rasmassorna – kan flytta hem igen efter evakueringen eftersom det inte föreligger risk för ytterligare skred där. 

Hundar spårar

Specialtränade hundar markerade ett flertal platser under lördagskvällen som har undersökts under natten som till slut ledde till att en person hittades död tidigt på söndagsmorgonen och senare under dagen.

Kungafamiljen

Under natten mot söndagen anslöt norska försvarsmaktens ingenjörsbataljon till räddningsarbetet med en grävmaskin och en brobandvagn som normalt används för att korsa floder och andra vattendrag.

Den senare ska användas för att bygga en 26 meter lång bro in i sökområdet som ska underlätta för arbetet.

– Civilförsvaret pumpar ut vatten som gör att det blir torrare och säkrare för oss att arbeta. Men lagret är stenhårt så det är fortsatt väldigt krävande, sa Kenneth Vangen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.