Den första videon fick över en miljon views på en vecka. Foto: SVT/Youtube

Ny trend: Miljoner tittar när feminist misshandlas och dödas i succéspel

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av oktober laddades klippet ”Beating up annoying feminist”, taget från hyllade tevespelet Red dead redemption 2, upp på Youtube. Klippet visar en suffragett-karaktär i spelet som blir nedslagen av en spelare, och fick snabbt en och en halv miljon visningar.

Nu har fler klipp följt det första, med samma feminist som blir skjuten, kastad framför ett tåg, och matad till krokodiler – ivrigt påhejdad av tiotusentals användare.

Vilda västern-spelet Red dead redemption 2 höjdes till skyarna av SVT:s recensent, som när det släpptes i slutet av oktober kallade det ”spelvärldens mest episka upplevelse hittills”. Spelaren ges tillträde till en öppen värld, där den karaktär som man styr kan agera nästan helt fritt.

Kort efter att spelet kommit ut i handeln laddades videon ”Beating up annoying feminist” upp på Youtube. Klippet visar hur spelaren går fram till en suffragett som står på gatan och propagerar för kvinnlig rösträtt, och slår ner henne.

”Hämnd för vad feminister gjort med Sverige”

Klippet fick en och en halv miljon visningar och 18 000 kommentarer på ungefär en vecka, och kommentarsfältet fylldes till brädden av uppmuntrande utrop.

”Det bästa botemedlet mot feminism!”, ”Åtminstone i ett spel kan man hämnas för vad feminister gjort med Tyskland och Sverige”, ”Ett spel där man kan slå feminister – var är min plånbok!?”, är några av kommentarerna.

Twitter kallar Keza MacDonald, tidningen The Guardians spelredaktör, klippet för ”verkligen det mest deprimerande jag sett på länge”.

Skjuten och uppäten av svin

Eftersom klippet blev sett av så många följde snabbt flera till, när suffragetten blir tagen av daga med allt mer extrema metoder: Kastad framför ett tåg, skjuten och matad till grisar eller kastad till krokodiler i ett träsk.

Foto: Youtube

”Jag gillar inte censur”

Användaren ”Shirrako”, som har lagt ut klippen på Youtube, gav sin syn på kommentarerna till sajten Motherboard.

– Självklart håller jag inte med alla sexistiska kommentarer på klippet. Men det är inte så mycket jag kan göra åt dem, jag gillar inte att censurera människors synpunkter, oavsett om jag gillar dem eller inte, säger han.

Män blir också dödade

Många användare på Youtube menar att uppståndelsen är överdriven, och att ”massor av män blir dödade i spelet utan att någon bryr sig”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.