Festdeltagare: Fick gå ut flera gånger och hämta luft

Uppdaterad
Publicerad

Så många som 200 personer kan ha befunnit sig i den bunker i Oslo där minst 20 människor kolmonoxidförgiftades, säger en festdeltagare till NRK. En annan person som planerade att gå på festen försökte få polisen att stoppa den utan framgång.

Festdeltagaren beskriver hur han kom till bunkern strax efter klockan 23 på lördagskvällen. Då uppskattade han att 50 personer fanns därinne.

– Men vartefter kom det fler människor, även personer som inte var inbjudna. Då verkar det som om de tappade kontrollen, säger han till NRK och syftar på arrangörerna.

”Fick gå ut och hämta luft”

Väl inne i bunkern dröjde det inte länge innan han fick svårt att andas.

– När man rejvar i ett rum med 50-60 andra blir luften tung. Det märkte jag tydligt. Jag fick gå ut flera gånger och hämta luft, berättar mannen som aldrig tänkte att luften i sig kunde vara farlig.

Uppskattningsvis ytterligare ett 50-tal personer stod i kö för att komma in i bunkern när mannen lämnade festen vid ettiden.

Kontaktade polisen

NRK har även varit i kontakt med en person som hade tänkt gå på festen men avstod på grund av en oro för säkerheten. Hon säger till kanalen att hon ringde polisen, som inte verkade ta hennes oro på allvar.

Enligt polisen ska förgiftningen ha orsakats av aggregat i bunkern som användes för att ge ström åt bland annat en musikanläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.