Fetma lyfts fram som riskfaktor – oro i USA när coronaviruset sprids

Uppdaterad
Publicerad

USA är ett land där drygt 40 procent av den vuxna befolkning hamnar inom kategorin fetma – något som oroar nu när coronaviruset sprids snabbt i landet.

– Det nämns av vår folkhälsomyndighet som en riskfaktor för ett negativt sjukdomsförlopp, men jag tycker att det borde betonas ännu mer, säger William Dietz, som är en av landets ledande forskare kring fetma.

William Dietz var under 16 år chef för USA:s institut för näringslära, motion och övervikt inom CDC, USA:s folkhälsomyndighet. Han är medicine doktor och varnar nu för riskerna med den utbredda övervikten i landet. Dels för att gruppen ofta har underliggande sjukdomar, dels för att gruppen också har sämre andningskapacitet vid ett behov av intensivvård om man smittats av coronaviruset.

I England visar data från intensivvårdsregistret ICNARC att av de 775 första personerna som intensivvårdades för covid-19 hade nästan 40 procent ett BMI över 30.

Coronapandemin

Soo Aleman, som är överläkare på Karolinska sjukhuset, blir inte förvånad över siffrorna.

– Nej. Vi vet att övervikt hänger ihop med hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Alla de riskfaktorer vi känner till idag, säger hon.

SVT har även varit i kontakt med statsepidemiologen Anders Tegnell, som inte vill dra några slutsatser ännu. Han säger dock att fetma är en riskfaktor när det gäller luftvägsinfektioner, men att data kring just coronaviruset ännu är för tunna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet