Robert Ficos vänsterparti går mot seger i valet i Slovakien, men kan förlora majoriteten i parlamentet. Foto: TT

Fico backar men vinner valet i Slovakien

Uppdaterad
Publicerad

Sittande premiärminister Robert Fico backade rejält i lördagens parlamentsval i Slovakien. Hans populistiska vänsterparti Smer-SD blev största parti, men utan egen majoritet i parlamentet enligt de första vallokalsundersökningarna.

Undersökningarna från det privata tv-bolaget Markiza visade att det styrande partiet fick drygt 27 procent. Det liberala partiet Frihet och solidaritet (SaS) beräknades att få 13 procent, medan konservativa Olano-Nova beräknades få 11 procent, enligt Reuters.

Backar rejält

Premiärminister Fico var segertippad inför valet, men de första beräkningarna visade att partiet backat rejält från dess 44 procent i valet 2012 och därmed måste söka en koalitionspartner för att bilda regering.

Så många som nio partier kan komma in i parlamentet, vilket kan komplicera regeringsbildningen, enligt Reuters.

Hård retorik

Valrörelsen har präglats av Ficos hårda retorik om flyktingar och migranter som påminner mycket om Viktor Orbáns i Ungern och Jaroslaw Kaczynskis i Polen.

Slovakien har sagt nej till alla former av gemensamt flyktingmottagande inom EU. Fico har bland annat hävdat att jihadister maskerade till flyktingar söker infiltrera EU.

Utbrett missnöje

Samtidigt finns ett missnöje hos många väljare i Slovakien med bland annat låga löner bland offentliganställda.

– Fico fortsätter att prata om muslimska migranter och glömmer slovakiska lärare och sjuksköterskor, säger 44-åriga kontorsarbetaren Alena Takacova till AFP.

Slovakien är till ytan ungefär lika stort som Dalarna och Värmland tillsammans och har 5,5 miljoner invånare, varav drygt 600 000 i huvudstaden Bratislava.

Landet blev självständigt efter delandet av Tjeckoslovakien 1993, blev medlem i EU och Nato 2004 och antog euron som valuta 2009.

Premiärminister sedan 2012 är Robert Fico från socialdemokratiska Smer-SD.

Partiet fick 44,4 procent i valet 2012.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer