Film visar: Här skjuts Patrick Lyoya till döds av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Grand Rapids, USA, har släppt en film som visar hur en polis skjuter Patrick Lyoya, en 26-årig svart man, till döds vid ett polisingripande den fjärde april. Flera demonstrationer mot polisvåld har hållits med anledning av händelsen.

”Släpp elpistolen!” ropar polisen innan han avfyrar sin skarpa tjänstepistol mot Lyoyas nacke.

Händelseförloppet inleddes med att polisen stoppade Patrick Lyoyas bil på grund av ett misstänkt brott kopplat till bilens registrering. Situationen urartade när Lyoya började att springa ifrån polisen varpå de båda började att brottas.

Under tumultet ska de båda ha kämpat om kontrollen över polisens elpistol.

I den 20 minuter långa videon, filmad av Lyoyas medpassagerare och visad på en presskonferens på onsdagen, hörs polisen uppmana Lyoya att släppa taget om elpistolen.

Polisen hamnar till slut ovanpå Lyoya som i sin tur ligger med ansiktet mot marken. Polisen drar då sitt tjänstevapen och skjuter på kort avstånd mot Lyoyas nacke.

Förstärkning anlände ett antal minuter efter skottet. Inget vapen ska då ha hittats på Lyoyas kropp.

Familjen: En avrättning

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i USA och under onsdagen hade ett hundratal personer samlats utanför rådhuset i Grand Rapids, skanderandes ”black lives matter”. Demonstranter har tidigare krävt att filmen skulle visas för allmänheten.

Lyoyas familj har beskrivit skjutningen som en avrättning.

– Vi blir återigen påminda om hur snabbt en interaktion med polisen kan bli dödlig för svarta män i Amerika och hur långt vi måste gå för att ändra på det, säger civilrättsadvokaten Benjamin Crump som anlitats av familjen.

Polisen som avfyrade skottet har tagits ur tjänst under utredningen av händelsen. Han ska ha arbetat som polis i staden sedan 2015. Polismyndigheten har ännu inte gått ut med hans identitet.

– Jag avser att fortsätta att vara rak och öppen under den pågående utredningen som genomförs av Michiganpolisen, sa Eric Winstrom, polischef i Grand Rapids, vid presskonferensen på onsdagen.

Två år sedan fallet George Floyd

I maj 2020 dog George Floyd, en svart man, vid ett polisingripande i Minnesota. Händelsen blev starten för Black Lives Matter-rörelsen som vid massiva demonstrationer över hela världen protesterat mot rasism och polisvåld mot svarta.

Flera liknande händelser där svarta personer dödats av polisen i USA har inträffat sedan dess, ofta med stora protester som följd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.