Finansministern Olaf Scholz kandiderar till rollen som kansler. Foto: Martin Meissner/AP

Ser ut att bli Tysklands kansler – kan vara inblandad i miljardsvindel

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands finansminister Olaf Scholz, som är huvudkandidat till kansler i de pågående tyska partiförhandlingarna, pressas nu allt hårdare kring sin eventuella inblandning i flera finansskandaler.

– Jag måste säga att jag är verkligen besviken på finansministern, säger Lisa Paus, förbundsdagsledamot för De gröna, till det tyska tv-programmet Panorama.

Olaf Scholz har under hösten pressats hårt kring sin eventuella inblandning i skattebedrägeriskandalen cum-ex.

Det var i oktober 2018 som SVT Nyheter tillsammans med TT och en rad utländska redaktioner kunde avslöja detaljer ur det som kallats Europas största skattestöld i modern tid.

Skattesvindeln gick ut på att via en rad komplicerade aktieaffärer kring datumet för aktieutdelning komma åt en återbäring på skatt som aldrig betalats.

Skattemyndigheter i sex europeiska länder uppskattade svindeln till minst 70 miljarder kronor.

Kritisk då

Efter avslöjandena om cum-ex-bedrägerierna var Olaf Scholz, som tillhör det socialdemokratiska partiet SPD, mycket kritisk. I ett tal 2019 sade han ”att konstruera upparbetade modeller för att få tillbaka skatt man aldrig betalat var ett stort svineri”.

En viktig roll i cum-ex-härvan hade anrika banken Warburg i Hamburg. I juni i år dömdes en av bankens högsta chefer av en domstol i Bonn till fem och ett halvt års fängelse för skattebrott.

Åtalet är bara en av många rättsprocesser runt om i Tyskland just nu där över 1 000 bankirer, advokater och skatterådgivare misstänkts för bland annat skattebrott.

Lät banken slippa återbetalningskravet

De för Olaf Scholz så känsliga händelserna inträffade 2016 efter att Hamburgs skattemyndighet krävt Warburgbanken på runt en halv miljard kronor efter felaktiga skatteutbetalningar.

Under hösten 2016 träffades bankens huvudägare den dåvarande borgmästaren Olaf Scholz, i två möten där banken argumenterade för att staden skulle avstå från återkravet.

Mycket riktigt beslutade Hamburgs skattemyndigheter efter samråd med stadens finansdepartement att Warburg fick behålla pengarna. Sedan dess har federala skattemyndigheter upphävt beslutet.

I juli i år kallades Olaf Scholz till ett slutet utskottsförhör med tyska parlamentets finansutskott. Enligt flera ledamöter berättade Scholz aldrig om mötena 2016 med Warburgchefen Christian Olearius.

I kommentarer har Olaf Scholz bekräftat mötena. Han förnekar att han gjort några utfästelser vid mötet med Warburg-banken utan ska ha hänvisat bankens representanter till att vända sig till tjänstemännen utan hans inblandning som borgmästare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.