Polis och militär kontrollerar trafiken i Pyttis vid gränsen mellan regionerna Nyland och Kymmenedalen sedan Nyland satts i karantän. Foto: Heikki Saukkomaa /TT-AP

Finland förlänger och utökar restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Åtgärderna för att bromsa spridningen av coronaviruset förlängs och utökas i Finland. I Danmark öppnar regeringen samtidigt för lättnader efter påsk – om invånarna fortsätter att sköta sig.

Den finländska regeringen har beslutat att förlänga slutdatum för alla gällande åtgärder från den 13 april till den 13 maj. Det handlar bland annat om skolundervisning på distans, utom för de minsta barnen.

Dessutom införs nya restriktioner: Alla restauranger, kaféer och barer ska hålla stängt från och med måndag kväll till den 31 maj. All persontrafik med färjor till och från landet stoppas, och möjligheten att passera landgränserna till Norge och Sverige inskränks ytterligare.

Beskeden gavs vid en presskonferens på måndagskvällen där de fyra regeringspartiernas partiledare medverkade. Åtgärderna måste godkännas av riksdagen, men där har regeringspartierna egen majoritet.

Beslutet att spärra av landskapet Nyland, där Helsingfors ligger, ligger fast och gäller till den 19 april.

Frederiksen: Åtgärderna fungerar

I Köpenhamn var tongångarna annorlunda när statsminister Mette Fredreriksen (S) höll presskonferens tidigare på dagen.

– De åtgärder vi har vidtagit fungerar. Det första tecknet är att från den dag vi stängde ner har smittan av vanlig influensa stoppats, sade hon enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Om siffrorna är stabila kommer regeringen att inleda en öppning av samhället efter påsk, lovade Frederiksen. Det ska göras ”gradvis, försiktigt och kontrollerat”, sade hon.

Om danskarna däremot börjar mötas igen och inte håller avstånd kan åtgärderna i stället stramas åt, varnade statsministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet