Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Finlandskorrespondent är på plats vid stängslet i klippet. Foto: Hanna Nordenswan/SVT

Finland bygger ett stängsel mot Ryssland – byggs klart 2025

Uppdaterad
Publicerad

Projektet kostar ungefär fem miljarder kronor och stängslet kommer att utrustas med kameror och rörelsensorer. Syftet med bygget är att underlätta gränsbevakningen och hindra en stor mängd människor från att ta sig över från den ryska sidan av gränsen till den finska samtidigt.

SVT:s Finlandkorrespondent Liselott Lindström var bland de första som fick se pilotdelen av stängslet nära Imatra i sydöstra Finland. Kameror installeras var femtionde meter för att hindra organiserade planer på människor som vill ta sig över.

När stängslet står helt färdigt kommer det vara 200 kilometer långt, vilket betyder att ungefär 1 000 kilometer av gränsen blir utan stängsel. Längre norrut är det mestadels vildmark och glest mellan vägar och invånare. Ismo Kurki, projektansvarig för bygget, tycker inte att stängsel behövs längs hela den finska gränsen mot Ryssland.

– Det är osannolikt att en storskalig invandring sker där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.