Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hasse Svens: ”Som det låter nu så kan Finland vänta hur länge som helst”

Finland kan vänta på Sverige – men hur länge

Uppdaterad
Publicerad

Finland har lovat att inte gå med i Nato utan Sverige.

Men när processen nu drar ut på tiden börjar röster höjas om att det kanske är dumt att lova för mycket.

– Det finns en ände på tålamodet, säger Hasse Svens, SVT:s utrikesreporter i Finland.

– Sveriges sak är också vår. Vi går vidare hand i hand.

Det meddelade Finlands president Sauli Niinistö när Natochefen Jens Stoltenberg besökte Finland i slutet på förra veckan. 

SVT:s utrikesreporter Hasse Svens säger att det finns flera skäl till att Finland väljer att vänta in Sveriges ansökan, även om man kanske skulle kunna gå vidare på egen hand.

– Finlands president sade här om dagen att ”det är vi som har lockat in Sverige i Nato, så det vore hemskt om vi bara lämnade Sverige nu”.

”Mer djup i försvaret tillsammans”

Men det finns också säkerhetspolitiska skäl för Finland att vänta in Sverige.

– Finland är ju den säkerhetspolitiska skölden för Sverige, men den här skölden blir betydligt starkare om också Sverige är med. Det blir mer djup i försvaret så det är också viktigt för Finland att man går in i Nato samtidigt, säger Hasse Svens.

Vid ett tänkbart scenario där Ryssland stänger av Östersjön skulle Finland få stora problem att importera och exportera nödvändigheter. Man skulle då bli beroende av området runt Tornedalen och ett svenskt Natomedlemskap skulle då vara till stor hjälp, menar Hasse Svens.

”Ska inte hänga upp sig på Sverige”

Samtidigt, konstaterar Svens, så finns det ingen garanti för hur länge Finland kommer vänta. Röster har redan börjat höjas om att det kanske är en dum strategi.

– Jag tycker inte att Finland ska hänga upp sig på Sverige. Den säkerhetspolitiska situationen skiljer sig åt mellan länderna, sade Jussi Halla-aho till Yle tidigare i veckan.

Han var ordförande för Sannfinländarna fram till förra året och är utrikesutskottets ordförande i den finländska riksdagen. Han understryker att Finland till skillnad från Sverige har en 130 mil lång gräns mot Ryssland.

– Det här glömmer man lätt när man pratar om att vi är sammanbundna. Jag tycker inte att Finland kan förbinda sig till att göra som Sverige. Det även om det förstås skulle vara önskvärt att länderna fortsätter i samma riktning och går i samma takt, säger Halla-aho.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet