Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bäddat för att Turkiet kommer godkänna Finland” – Hör SVT:s korrespondenter i Finland och Turkiet om natoförhandlingarna.

Natobesked från Turkiet väntas i dag – Finland kan släppas fram

Uppdaterad
Publicerad

I Turkiet träffas i dag presidenterna Erdogan och Niinistö för att diskutera Finlands Natoansökan.

Ett besked om huruvida Finland ska släppas fram före Sverige står sannolikt på dagordningen.

– Det är bäddat för att Turkiet kommer godkänna Finland som Natomedlem och det ska hållas en presskonferens med presidenterna senare under dagen, säger SVT:s korrespondent Tomas Thorén på plats i Ankara.

Tidigare i veckan uppgav flera turkiska myndighetskällor för Reuters att Turkiet är redo att godkänna Finlands Natoansökan innan landet går till val den 14 maj.

Det är med den förväntningen som Finlands president och utrikesminister nu rest ner till Ankara för att träffa Erdogan.

”Vi visste att när Turkiets president Erdogan fattat sitt beslut om ratificeringen av Finlands Nato-medlemskap så vill han träffas och uppfylla sitt löfte president till president”, skriver Niinisto på Twitter i onsdags.

Erdogan har samtidigt sagt att Turkiet ska infria det löfte man gett Finland.

Kristersson: Sannolikheten har ökat

Under gårdagen ska statsminister Ulf Kristersson (M) och Niinistö pratat med varandra i telefon och Kristersson medgav tidigare i tisdags att sannolikheten har ökat för att Finland går med före Sverige.

Varken Ungern eller Turkiet har ratificerat Sverige och Finlands Natoansökningar, men om Erdogan i dag ger grönt ljus skulle Turkiet kunna rösta om Finlands medlemskap redan nästa vecka.

Höga förväntningar i Finland

I Finland är nu förväntningarna höga på att ett positivt besked om Natoprocessen.

– Man förväntar sig nog på alla plan ett löfte om ratificering i dag, säger SVT:s korrespondent i Helsingfors Liselott Lindström.

Niinistö och Erdogan kommer hålla en gemensam presskonferens klockan 14.45.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur illa är det för Sverige om Finland går före in i Nato? Det beror på hur lång eftersläpning Sverige får, säger professor Kjell Engelbrekt. Hör honom om tre möjliga scenarier om Sverige förblir ensam utanför. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.