I ett uppmärksammat fall i Finland döms en man för grovt sexuellt utnyttjande av en tioåring, inte för våldtäkt. Arkivbild. Foto: TT

Finland: Sex med 10-åring inte våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man som utnyttjade en 10-årig flicka i Finland sexuellt begick inte en våldtäkt. Finska HD kommer inte att pröva saken – vilket får landets rättsexperter att döma ut lagstiftningen.

I det uppmärksammade fallet har 22-åringen dömts till tre års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande i både tingsrätten och hovrätten, trots att åklagaren yrkat på grov våldtäkt.

Högsta domstolen i Finland har beslutat att inte bevilja prövningstillstånd och därmed är domen fastställd, rapporterar Yle och Helsingin Sanomat.

Domstolarna ansåg inte att brottet uppfyller kriterierna för våldtäkt, då mannen inte använde våld och barnet inte sade ifrån och inte ansågs ha varit i ett hjälplöst tillstånd. Enligt finsk lag definieras en våldtäkt av att brottsoffret blivit tvingat med våld eller hot om våld.

Vill ha ändring av lagen

Åtskilliga rättsprofessorer manar till en reform av lagstiftningen i finska medier.

– Vi är tillbaka på 1700- eller 1800-talet i vårt resonemang. Då diskuterade man huruvida barn kunde vara föremål för våldtäkt, säger Terttu Utriainen, professor emerita i straffrätt vid Lapplands universitet, till Yle.

– Tyngdpunkten bör ligga på huruvida båda parterna kan uttrycka eller ha en egen vilja. En 10-åring kan inte uttrycka att hon vill ha sex, säger Matti Tolvanen, professor i straff- och processrätt vid Östra Finlands universitet, till HS.

Svenska lagen lyfts som föregångsmodell

Den svenska lagstiftningen, där sex med barn per definition är våldtäkt, lyfts fram som en föregångsmodell.

I praktiken hade rubriceringen grov våldtäkt inneburit att påföljden, fängelsestraffet, kunde ha blivit ett eller två år längre. Mannens dom från hovrätten kommer nu träda i laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.