Tre kvinnor sköts till döds med gevär vid en restaurang i södra Karelen. Vittnen uppger att kvinnorna valdes ut slumpmässigt. Foto: TT

Tre kvinnor skjutna till döds på restaurang i södra Finland

Uppdaterad
Publicerad

Tre kvinnor har skjutits till döds utanför en restaurang i Imatra i södra Karelen i Finland, rapporterar Yle. Polisen bekräftar att en skottlossning ägt rum och att de döda är tre kvinnor. En misstänkt gärningsman har gripits. Gärningsmannen kan ha valt ut sina offer helt slumpmässigt, enligt polisen.

Skottlossningen inträffade strax efter midnatt utanför en restaurang i staden Imatra, i södra Karelen i Finland. Polisen har varit mycket förtegen om händelsen, men under söndagsförmiddagen framkom fler uppgifter.

En 23-årig man är gripen, misstänkt för skjutningen. Polisen har även berättat att alla tre dödade är kvinnor. De sköts med någon typ av gevär, rapporterar Yle. Vapnet uppges vara inköpt på laglig väg, men ska inte ha tillhört den 23-årige misstänkte.

Dödsskjutningarna i Imatra

Ett ögonvittne säger till Hufvudstadsbladet att den misstänkte mannen körde fram till restaurangen med en bil, steg ur, sköt och sedan satte sig i bilen för att invänta polisen.

Kan ha skjutits slumpmässigt

Mannens motiv är inte känt. Men kvinnorna kan ha blivit skjutna slumpmässigt, skriver Yle. Polisen har inte hört ögonvittnen ännu men till Yle säger polisen Saku Tielinen:

– Utifrån vad vittnen berättade för polisen på plats så verkar det som att de tre kvinnliga offren valdes ut slumpmässigt.

Den misstänkte 23-åringen är känd av polisen sedan tidigare, bland annat för våldsbrott.

– Han har en kriminell bakgrund, däribland våldsam kriminalitet, säger Saku Tielinen till Yle.

”Ingen slump”

Mannen är misstänkt för mord, eftersom polisen anser att handlingen krävde viss planering för att genomföra.

– Den misstänkte har inte hamnat i centrum med ett vapen av gevärsmodell av en slump. Någon form av planmässighet har det varit när han åker dit och genomför sådana här handlingar, säger Saku Tielinen till Hufvudstadsbladet.

Polisen försöker fortfarande ta reda på om kvinnorna var förbipasserande eller gäster på restaurangen.

Fler uppgifter kommer under dagen då polisen kommer att hålla en presskonferens.

Bekräftas av sjukvården

Yle-medarbetaren Vesa Winberg, som var befann sig i närheten när skottlossningen inträffade, uppger att tre kroppar täckts med vita lakan vid den aktuella restaurangen.

Att det var tre kvinnor som dödades har senare bekräftats av sjukvården.

I en artikel på sin hemsida konstaterar det finska public service-bolaget att en civil personbil finns uppkörd på en gågata precis vid restaurangen.Inte heller om denna personbil, som alltså nu står kvar framför restaurangens entré och innanför avspärrningarna, har polisen lämnat några kommentarer.

Socialkontoret har öppnat ett kriscentrum i Imatra. Där finns även stödpersonal från kyrkan och den frivilla räddningstjänsten.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningarna i Imatra

Mer i ämnet