Finlands försvarsminister Carl Haglund Foto: Scanpix.

Finland välkomnar svenskt Natosamarbete

Publicerad

Finlands försvarsminister kallar svenska beslutet jättepositivt.

Finlands regering välkomnar att Sverige nu beslutat att gå med i Nato:s snabbinsatsstyrkor NRF det kommer att leda till ett fördjupat samarbete mellan länderna säger Finland försvarsminister till Rapport idag.

– Jag tycker det är jättepositivt. Finland har varit med där i flera år och med tanke på en teoretisk eventuell kris är det bra att vi har de här möjligheterna tillsammans också, säger Carl Haglund, Finlands försvarsminister.

Osannolikt med rysk attack

Finland följer med stort intresse den svenska försvarsdebatten men försvarsministern finner det osannolikt att Ryssland i en framtid skulle angripa dom baltiska länderna.

– Jag håller inte det som troligt. Det skulle betyda en otroligt stor världsomfattande konflikt som jag inte tror Ryssland är betjänt av, säger Carl Haglund.

Finland går till val 2015 och då väntas debatten om ett Natomedlemskap ta ny fart.

Tror du att Finland i en framtid kommer bli fullvärdig medlem i Nato?

–  Jag tror inte det är omöjligt men vi är ganska långt ifrån ett Natomedlemskap politiskt. Jag skulle säga till och med längre ifrån än Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.