Janne Käpylehto (närmast kameran) och hans vänner under resan mellan Helsingfors och Tallin. Foto: Janne Käpylehto/Benny Smeds/finlandwithlove.com

Här åker finländarna till Estland – i bastun

Uppdaterad
Publicerad

Den finske uppfinnaren Janne Käpylehto byggde en bastuflotte – och åkte till Estland. Efter 16 timmar i bastun på Finska viken kom han och vännerna fram i måndags.

– Det var våldsamt väder där på resan men vi bastade rejält, jag bastade säkert 15 gånger, säger han till SVT Nyheter.

Janne Käpylehto tänkte först bara bygga en båt som går på solenergi. Sedan insåg han att det var mycket roligare om båten hade en bastu. Så det blev en flytande bastu. Och kort senare insåg han att den där bastun kunde man ju faktiskt åka med till Estland.

Sagt och gjort. I måndags satte sig Janne Käpylehto och några vänner i bastun i Helsingfors och styrde mot Tallin. 16 timmar senare var de framme.

– Resan gick bra. Flotten klarade det även om det var våldsamt väder, säger han till SVT Nyheter efter att han kommit hem till Finland.

Bättre än hemma

Bastuflotten var utrustad med motorer, en grill och ett kylskåp som drevs på solenergi. Själva bastun var däremot en äkta finsk vedbastu.

– Bastun var varm hela resan och det var väldigt fuktigt i luften så det var bra, säger han.

Det låter som att det kanske var bättre bastubad än hemma?

– Ja, hemma har jag en elbastu så det är självklart.

Världens största iskarusell

Den finske uppfinnaren har tidigare skapat rubriker över stora delar av världen då han byggde världens största iskarusell. Och nästa stora projekt blir nu att göra om den bedriften i vinter.

– Amerikanerna gjorde en ännu större iskarusell än min så jag måste göra en ny, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.