Finländare kritiska mot kärnkraft

Publicerad

Nästan hälften av finländarna motsätter sig att Fennovoima bygger ett kärnkraftverk i Pyhäjoki, 15 mil från den svenska gränsen, enligt en opinionsmätning i Helsingin Sanomat.

Drygt en tredjedel är för ett bygge, medan resten inte har en åsikt. Det största stödet finns i norra Finland, där kärnkraftverket väntas stimulera ekonomin. Atomkraftverket har varit mycket omdiskuterat, då finansieringen tros komma från Ryssland, via en kroatisk bulvan. Under juli har det förts en intensiv debatt om ägarförhållandena i företaget.

Enligt reglerna måste minst 60 procent av kärnkraftverket ägas av bolag i EU- och EES-länder. Finland utreder som bäst om Fennovoima uppfyller kraven och om bygget är ”förenligt med samhällets helhetsintresse”.

Nyligen gjordes även en opinionsmätning om kärnkraftverket av Världsnaturfonden (WWF), och även i den motsatte sig omkring hälften kärnkraftsbygget i Pyhäjoki.

På torsdag ska Finlands regering fatta ett avgörande beslut om bygglov för anläggningen i Pyhäjoki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.