Anna Hallberg (S), svensk minister med ansvar för nordiska frågor, och Thomas Blomqvist (SFP), finsk minister för nordiskt samarbete. Foto: TT / Finska regeringen

Finlands Nordenminister: ”Jättejobbigt och jättetråkigt men nödvändigt”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har inneburit en rejäl törn för det nordiska samarbetet, enligt den svenska Nordenministern Anna Hallberg (S). Finlands motsvarighet menar att de stängda gränserna varit nödvändiga för att stoppa smittspridningen men att de politiska relationerna mellan Finland och Sverige är på en bra nivå.

– Våra myndigheter och experters bedömning har varit att det funnits ett behov att kunna hindra och behärska den här smittspridningen, och därför har vi ansett oss vara tvungna att införa de här restriktionerna. Personligen har jag tyckt att det har varit jättejobbigt och jättetråkigt men ändå nödvändigt, säger Finlands Nordenminister Thomas Blomqvist (SFP) till SVT Agenda.

Du hänvisar till hälso- och smittskyddsskäl samtidigt som den europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) slagit fast att det inte har någon effekt på smittspridningen att stänga gränserna, om man i princip inte har noll smitta i sitt land. Varför har ni då fattat de här besluten?

– Vi har hört den europeiska smittskyddsbedömningen men ändå kommit fram till att det fanns ett behov av att införa de här restriktionerna för att trygga våra invånares liv och hälsa.

Sveriges Nordenminister menar att det nordiska samarbetet tagit skada av de stängda gränserna. Hur ser du på det?

– Det är klart att det samarbete som vi är vana vid i Norden, framför allt mellan organisationer, enskilda människor och företag naturligtvis varit på en ganska låg nivå under pandemin. Jag förstår minister Anna Hallbergs oro och jag delar den, men skulle ändå säga att politiskt är det nordiska samarbetet på en bra nivå. Jag tycker att den här krisen har visat på att vi bör förbättra vissa saker, informationsutbytet kan bli bättre. Men på det stora hela står den politiska visionen om att göra Norden till världens mest integrerade område, fast.

Men hur orolig är du att många inte kommer vilja satsa på företagande och samarbete som kräver öppna gränser, efter det de varit med om?

– Vi kommer göra allt för att handeln, utbytet och resandet mellan våra länder så snabbt som möjligt kan återgå till det normala. Tröskeln för att vidta sådana här åtgärder är väldigt, väldigt hög.

Mer om detta i söndagens Agenda 21:15 SVT 2.

Gränsrestriktioner Finland – Sverige

Den finska regeringen beslutade att begränsa gränstrafiken och återinföra inre gränskontroller den 19 mars 2020. Därefter har den finska regeringen ändrat dessa gränsrestriktioner (och utvidgat kategorin väsentliga resor) flera gånger.

Trafik vid landgränsen mellan Finland och Sverige mellan gränssamhällen har tillåtits sedan den 20 augusti 2020. För närvarande omfattas kommunerna Haparanda, Övertorneå, Pajala och Kiruna på den svenska sidan, samt Tornio, Ylitornio, Pello, Kolari, Muonio och Enontekiö på den finska sidan.

Gränsen mellan Finland och Sverige var öppen mellan 19–27 september 2020. Men inre gränskontrollen återinfördes av Finland den 28 september 2020 (förutom i gränsområdet i norra Finland och Sverige) när COVID-19-situationen i Sverige försämrades och incidensantalet ökade.

Endast retur-, transittrafik, arbetsrelaterade resor och andra väsentliga resor gällande svenska medborgare är tillåtna.

Källa: Finlands gränsbevakning, www.raja.fi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.