Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Finlands president har godkänt regeringens avskedsansökan. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Finlands regering avgår

Uppdaterad
Publicerad

Finlands regering avgår efter att en social- och hälsovårdsreform fallit. Dessutom kommer statsminister Juha Sipilä (C) att lämna in sin avskedsansökan. Reformen har varit regeringens största och viktigaste projekt, uppger finska medier.
– Det här är en enorm besvikelse för mig, säger Juha Sipilä.

Vårdreformen består av två paket och skulle innebära flera förändringar, skriver svenska Yle. Att den föll är en så pass stor förlust för den finska regeringen att man nu lämnat in sin avskedsansökan.

President Sauli Niinistö har godkänt regeringens avskedsbegäran och bett statsrådet fortsätta som expeditionsregering tills dess att ett nytt statsråd har utnämnts.

Snabbare och billigare vård

Social- och hälsovårdsreformen har varit regeringens hjärteprojekt. Juha Sipilä har vid flera tillfällen signalerat att han kommer lämna in regeringens avskedsansökan ifall det skulle misslyckas.

Målet med reformen ska ha varit billigare och snabbare vård och ett nära samarbete mellan primär- och specialistvården, skriver Hufvudstadsbladet.

Reformen har dock bestått av flera delar och varit ett enormt paket – för stort enligt många. Regeringen har velat att alla delar ska bli klara, eller inget av dem.

– Åter var det grundlagsfrågor som såg ut att bli hindret, säger den avgående statsministern på en presskonferens under fredagen och ber samtidigt om ursäkt till dem som arbetat med reformen.

– Ni har inte gjort det bara av plikt å tjänstens vägnar, utan av hela hjärtat, säger Juha Sipilä.

Flera misslyckanden

Under 14 års tid har olika regeringar i landet försökt reformera hälsovården i landet, men samtliga har misslyckats, uppger Yle.

I reformpaketet ingår fritt vårdval och att den offentliga och privata sektorn ska kosta lika mycket. Dessutom ska den mest krävande vården koncentreras till 12 sjukhus, enligt Hufvudstadsbladet,

Kritikerna menar att denna reform kommer leda till en ojämn vård runt om i landet, som kommer gynna boende i storstäderna men missgynna dem på landsbygden. Dessutom finns en oro för att privata vårdbolag tar över och ger undermålig vård.

Avgår fem veckor innan val

Sipilä-regeringen avgår när det bara är drygt en månad kvar till riksdagsvalet som äger rum den 14 april.

– Juha Sipilä vill nu att övriga partier ska komma med konkreta förslag under valrörelsen, säger SVT:s korrespondent Hasse Svens.

Fakta: Regeringen Sipilä

Visa

Regeringen Sipilä tillträdde 29 maj 2015 och bestod av partierna Blå framtid, Centern och Samlingspartiet.

Centerns partiledare Juha Sipilä var statsminister i regeringen som bestod av 17 ministrar.

8 mars 2019 meddelade regeringen att den avgår. President Sauli Niinistö har bett regeringen att fortsätta som övergångsregering.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer