Finland presenterar sin nya regering på en presskonferens under fredagen. Foto: KIMMO PENTTINEN/AFP

Ny finländsk regering presenterad: ”Paradigmskifte”

Uppdaterad
Publicerad

Finlands nya regering är klar, efter tuffa förhandlingar om bland annat landets migrationspolitik. Nationalistiska Sannfinländarna får sju ministerposter i den nya regeringen, som Svenska folkpartiet valde att ingå i bara timmar innan tillkännagivandet.

Efter veckor av förhandlingar har Finlands nya styre presenterat sitt regeringsprogram. I regeringsunderlaget ingår nationalistiska Sannfinländarna, det moderata Samlingspartiet, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna, enligt Svenska Yle.

Ytterhögerpartiet Sannfinländarna får sju ministerposter i regeringen enligt Svenska Yle. Men in i det sista pågick diskussioner inom Svenska folkpartiet om man skulle ingå i regeringen.

– Vi har nu fått ett program på 140 sidor, om ett nytt Finland som bryr sig. Vi har nått ett slutresultat efter sju veckors förhandlingar, säger blivande statsminister och Samlingspartiets ledare Petteri Orpo.

Stora nedskärningar

Den nya regeringen planerar att genomföra omfattande nedskärningar. Den offentliga ekonomin beräknas sjunka med runt 6 miljarder Euro inom mandatperioden. Finländska medier, som tagit del av utdrag ur regeringsprogrammet, rapporterar om att det bland annat innehåller sänkta skatter.

– Vi har varit tvungna att fatta beslut för att balansera ekonomin, men vi vill ändå skydda de minst bemedlade från nedskärningarna. Alla åtgärder vi har vidtagit fokuserar på de minst bemedlade, säger Kristdemokraternas partiledare Sari Essayah under presskonferensen.

Stramare migrationspolitik

En av stötestenarna i förhandlingarna har varit Finlands migrationspolitik. Resultatet är striktare asylpolitik, tidsbundna och villkorade uppehållstillsånd, obligatorisk integration och en halverad flyktingkvot.

Migrationspolitiken mötte motstånd inom SFP:s partigrupp, som trots intern splittring valde att ingå i regeringen bara någon timme före presskonferensen på fredagseftermiddagen.

– Man kan tala om ett paradigmskifte, säger Sannfinländarnas ordfärande Riika Purra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.