”Vi har ännu en regering, men förhandlingarna är svåra”, säger Finlands statsminister Sanna Marin. Foto: John Thys

Finlands regering riskerar falla: ”Vet inte hur det slutar”

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle ta två dagar. Men när de finländska partiledarna lämnade budgetförhandlingarna sent på tisdagskvällen – sju dagar senare – så hade de fortfarande inte kommit överens.

– Jag vet inte hur det slutar, säger Annika Saarikko, partiledare för Centern.

Finländska medier börjar nu tala om regeringskris.

Enligt uppgifter till bland annat Ilta-Sanomat så ville flera av Centerns riksdagsledamöter lämna den blocköverskridande regeringen redan under tisdagen. Förhandlingarna fortsatte ändå hela kvällen utan att leda fram till något resultat.

Centern samlas på onsdagen

Under onsdagen ska Centerns riksdagsgrupp samlas igen innan budgetförhandlingarna återupptas.

– Politik handlar om att jämka olika viljor, värderingar och målsättningar. Det försöker vi lyckas med. Men jag vet inte hur det slutar, sade Annika Saarikko, partiledare för Centern, när hon lämnade förhandlingarna vid 23-tiden på kvällen finsk tid.

Tidigare på dagen sade hon att hon börjar förlora tron på regeringens funktionsduglighet, enligt HBL.

Tidigare statsministern tvingades avgå

Den finländska regeringen består av Centern, Svenska Folkpartiet, Socialdemokraterna, De Gröna och Vänsterförbundet. Det är en bred blocköverskridande regering vilket inte är helt ovanligt i Finland. De senaste åren har det däremot stormat mer än vanligt.

De nuvarande regeringspartierna började samarbeta efter valet 2019 under den dåvarande socialdemokratiska statsministern Antti Rinne. Men efter bara ett halvår tvingades Rinne avgå då Centern gått ut med att man saknade förtroende för honom. Sanna Marin tog då över precis innan coronapandemin kom att dominera det politiken.

Under pandemin har regeringen visat upp en enad front – men när de nu ska komma överens om politiken efter pandemin så har konflikterna kommit upp på ytan igen.

”Kan inte pågå hur länge som helst”

Enligt finländska medier handlar tvisten om bland annat budgetramarna. Socialdemokraterna vill ta högre lån och utöka statsbudgeten samt höja skatten. Centern kan tänka sig högre lån men inte i den utsträckning som Socialdemokraterna vill se.

Sanna Marin ville inte möta journalistkåren efter att tisdagens förhandlingar avslutats. Men hon höll en kort presskonferens tidigare på dagen.

-– Det är klart att förhandlingarna inte kan pågå hur länge som helst, men vi fortsätter förhandla ännu. Våra sittmuskler håller. Vi har ännu en regering, men förhandlingarna är svåra, sade hon då enligt Yle.

Enligt HBL har hon under tisdagen informerat president Sauli Niinistö om läget i regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.