Finlands statsminister Sanna Marin lämnar EU-toppmötet. Foto: TT/EPA

Ytterligare minister sätts i karantän efter EU-toppmötet i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Finlands statsminister Sanna Marin lämnade Bryssel för att sättas i corona-karantän i hemlandet kommer nu uppgifter om att ännu en finsk EU-minister följer samma öde. Tytti Tuppurainen återvänder till hemlandet för att sättas i karantän, rapporterar tidningen Ilta Sanomat.

Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Finlands Sanna Marin har under veckans toppmöte öppet ifrågasatt nyttan med att samla EU-ländernas stats- och regeringschefer till en och samma plats.

Coronaläget gjorde sig dessutom extra påmint när EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen snabbt tvingades lämna mötet för att sätta sig själv i karantän, av säkerhetsskäl, sedan en av hennes medarbetare testat positivt för covid-19.

Åker hem

Samma sak drabbade Marin. Finländskan var tidigare i veckan med på ett möte i hemlandet, där en av deltagarna nu testats positivt för covid-19.

”Som följd av det har statsministern i dag lämnat toppmötet och bett Sveriges statsminister Stefan Löfven att representera Finland under slutet av mötet. Statsministern återvänder omedelbart hem, där hon kommer att testas, meddelas i ett uttalande från det finländska regeringskansliet.

Eu-minister Tytti Tuppurainen lämnar även hon Bryssel för att sätta sig i karantän i hemlandet. Hon var på EU-toppmötet i Bryssel tillsammans med statsminister Sanna Marins. I och med att Tytti Tuppurainen vistades i statsministerns närhet riskerar även hon att vara smittad av covid-19.

Nödvändigt?

Löfven (S) tycker ändå att det har varit rätt av EU-ledarna att mötas.

– Vissa möten ska man ha fysiskt, för man måste se varandra och kunna diskutera. Men då måste också alla säkerhetsåtgärder vara vidtagna, säger Löfven på en kort pressträff med svenska journalister i Bryssel på fredagen.

Han anser att de frågor som diskuterats – bland annat brexitläget och klimatet – gjort det nödvändigt att hålla ett fysiskt möte.

– Svar: ja, säger statsministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer