-EU har ingen förordning om en sådan här situation över huvud taget, vilket är synd. EU:s förordning gäller om bolaget inte kan flyga en viss sträcka, men inte när det inte finns någon flygtrafik över huvud taget, säger Christer Haglund som är kommunikationsdirektör i Finnairkoncernen.
-Det vore helt orimligt om flygbolagen skulle skriva öppna checkar till resenärerna och samtidigt diskutera statsstöd. Det finns ingen logik i det, fortsätter han.
Ersättningen måste stå i proportion till tjänstens värde, enligt Finnair och Christer Haglund tar som exempel på ett orimligt krav en kund som köper en radio för 50 kronor och begär 10 000 om radion går sönder. Men vad som är rimligt i detta sammanhang vill han dock inte specificera.
”Pr-trick”
Det faktum att Ryanair ändrar sig och följer EU-reglerna påverkar inte Finnair.
-Det var ett bra pr-trick, dagen efter det att det europeiska luftrummet öppnats.
Enligt Christer Haglund utsträcker sig Finnairs hjälp så långt som till att resenärerna få mat och dryck på flygplatserna. De kan också få hjälp att få hotellrum – men kunden får betala boendet själv. I vissa fall har också strandade kunder fått åka buss betald av Finnair.
Finnair har haft cirka 20 000 strandsatta resenärer, den stora majoriteten i Europa och Asien och ganska få i Finland och Nordamerika. Av dem har ”ytterst få” riktat ekonomiska krav mot Finnair.
-De flesta begriper att detta inte är flygbolagens sak. Resenärerna har också haft annat att tänka på, säger Christer Haglund.
TT