Foto: TT

Rapport: Finländare världens lyckligaste folk

Uppdaterad
Publicerad

Finländare har övertagit tronen i kategori världens lyckligaste folk. Norrmännen puttas därmed ner till en andraplats i årliga World Happiness Report.

World Happiness Report rankar 156 länder utifrån lyckonivå, ett mått som bygger på förväntad livslängd, landets sociala skyddsnät och mängden korruption i samhället. Till skillnad från tidigare år har rapporten också tagit hänsyn till hur väl människor som har invandrat till landet mår.

I topplistan i år finns som vanligt de nordiska länderna i Europa, där Finland återfinns på första plats, följt av Norge, Danmark och Island.

Sverige behåller sin placering

I årets rapport hamnar Sverige på en niondeplats, ungefär på samma plats som föregående år, efter Nya Zeeland men före Australien. USA faller från 14:e plats till 18:e.

En av rapportens slutsatser är att lycka är smittsam. 

– Rapportens mest slående slutsats är den påfallande följdriktigheten mellan lyckan hos invandrare och de infödda. De som flyttar till lyckligare länder blir lyckligare, medan de som flyttar till mindre lyckligare länder blir mindre lyckliga, säger John Helliwell, en av rapporters redaktörer och professor emeritus i ekonomi vid University of British Columbia.

1. Finland
2. Norge
3. Danmark
4. Island
5. Schweiz
6. Nederländerna
7. Kanada
8. Nya Zeeland
9. Sverige
10. Australien

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.