Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här går mannen till attack – se bilderna i klippet. Foto: Yle

Finsk politiker överfallen: ”Skällde ut mig för Nato”

Uppdaterad
Publicerad

En finsk riksdagsledamot blivit attackerad utanför ett köpcenter i Helsingfors – bara en vecka före det finska valet och mitt under landets Natoprocess.

– Han kom emot mig, lade sitt ansikte mot mitt och ropade att han ville döda mig, säger Ben Zyskowicz till Yle.

Ben Zyskowicz, riksdagsledamot och riksdagskandidat för Samlingspartiet, var på väg till tunnelbanan tillsammans med kampanjmedarbetare när han plötsligt blev överfallen av en okänd man på lördagen.

Mannen ska ha närmat sig Zyskowicz när han stod på stationen, för att sedan skrika åt honom och hotat om att putta ner honom på spåret. Överfallaren ska också ha nämnt något om Nato innan han slog till riksdagskandidaten i ansiktet, berättar Zyskoqicz för Yle.

”Skällde ut mig för Nato”

Till tidningen Iltalehti säger han att ”motivet helt klart var politiskt” och att ”han skällde ut mig för Nato och för judendomen”.

Efter misshandeln försökte Zyskowicz jaga mannen som svarade med att knuffa omkull honom. Under tiden ringde kollegorna polisen som grep mannen på plats.

Trots misshandeln har han valt att fortsätta med valkampanjen fullt ut.

– Det är ytterst viktigt att sådana här handlingar inte uppfyller sitt mål, att påverka en valkandidats kampanjförande, säger Zyskowicz till Yle.

Niinistö och Marin fördömer attacken

President Sauli Niinistö uppmärksammar händelsen i ett inlägg på Twitter. Där skriver han att misshandeln är en ”feg attack” och att hat, hot och våld i valtider är en kränkning av demokratin.

Även Finlands statsminister instämmer att det är ett angrepp mot demokratin:

”Alla måste ha rätt till göra kampanj i fred, utan hot om våld.”, skriver Sanna Marin på Twitter.

Ledamoten uppger att han klarade sig utan allvarliga fysiska skador, men har polisanmält mannen för misshandel och olaga hot. Helsingforspolisen bekräftar att de utreder händelsen.

Ben Zyskowicz

Ben Zyskowicz är en profilerad finsk politiker och den finländska riksdagsledamot som suttit längst på sin post. Han valdes in som riksdagsman för finska Samlingspartiet (motsvarande Moderaterna i Sverige red. anm.) redan 1979.

Hans pappa var en förintelseöverlevare som under kriget satt fången på bland annat koncentrationslägret i Sachsenhausen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.