Finsk succé med arga fåglar

Publicerad

Det finländska företaget Rovio har gjort succé världen över med sitt mobilspel Angry Birds. SVT:s Korrespondenterna träffar den ”mäktiga örnen” bakom framgången: Peter Vesterbacka.

I en röd munkjacka med ett par arga fågelögon på möter Peter Vesterbacka upp, han är stressad, om någon timme skall han hinna med ett flyg, men han avsätter en stund åt Korrespondenterna.

Dataspel sedan 2003
Hans titel är inte vd, utan på visitkortet står det ”Mighty Eagle”, Rovio mobile. Det är såklart en blinkning till den stora örnen i det spel som gjort hans lycka – Angry Birds.

-Vi har gjort dataspel sedan 2003, men allt ändrades med iPhone och AppStore. Då fick små spelföretag som oss chans till massdistribution och en helt ny möjlighet att nå ut till våra fans, förklarar han.

Rovios kontor ligger i Espoo utanför Helsingfors och ett av världens just nu mest framgångsrika spelföretag växer så det knakar.

Omsätter miljarder
För ett år sedan var de 50 anställda, i dag är de 260 personer. Det finns anställda från 20 länder och det viskas om en omsättning på 20 miljarder kronor. Orsaken till succéen är ganska enkel enligt Peter Vesterbacka.

-Angry Birds har en enkel story. Grisarna stjäl äggen och fåglarna blir arga och spelet är helt anpassat efter de nya touch-screenmobilerna.

Men det förklarar inte att en genial idé uppstår i Finland, och inte till exempel i USA. Peter Vesterbacka pekar på flera faktorer, bland annat bra samarbeten mellan små spelföretag i Finland och en kultur där alla delar med varandra.

”Öppna för innovationer”
I Finland finns också ett kreativt mod, man vågar göra lite annorlunda, berättar han. Även historiska förklaringar finns.

-Vi har såklart mobiltelefonin, men i Finland har vi alltid varit öppna för innovationer. För hundra år sedan var Helsingfors en av städerna med flest telefoner och cyklar, förklarar han och tillägger att Nokia också gett stor erfarenhet i det han kallar den globala businesskulturen. Finländarna vet i dag hur man agerar på världsmarknaden.

I dag är Rovio och dess dotterbolag mycket mer än Angry Birds och det pågår en massa projekt inom spel och underhållnings- branschen. Det viskas om att man ser Disney som sin utmaning.

Söker personal från Sverige
Det pågår hela tiden en jakt på nya talanger att knyta till sig och Peter Vesterbacka tittar gärna på Sverige och vill mycket gärna att svenskar kommer till Espoo för jobb.

Sverige är ju likt Finland i IT-branschen, med många spel- företag och dessutom världssuccéer som Skype och Spotify påpekar han.

-Vi vill gärna ha fler anställda från Sverige, säger han innan han skyndar i väg till flyget.

Korrespondenterna sänds onsdag kväll i SVT2, 21.30.

Bengt Norborg
bengt.norborg@svt.se
Saam Kapadia
saam.kapadia@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.