Finska journalister döms för röjande av statshemlighet

Uppdaterad
Publicerad

Två finländska journalister döms för röjande av statshemlighet med anledning av en artikel om landets militära underrättelseverksamhet.

Texten skrevs bland annat med hjälp av läckta hemligstämplade dokument.

De dömda journalisterna använde sig av sekretessbelagda dokument i sitt arbete med en artikel om underrättelseverksamheten Signalunderrättelsecentret. Dokumenten innehöll bland annat hemlig information om centrets verksamhet, uppgifter, organisation, kapacitet och anskaffningar, skriver Svenska Yle.

Finlands yttre säkerhet

Artikelserien handlade om Signalunderrättelsecentret, en verksamhet som den finländska försvarsmakten varit mycket tystlåten om. I den publicerade texten fanns enligt åklagaren uppgifter som borde ha hållits hemliga för att skydda Finlands yttre säkerhet.

Försvarsmakten uppger att det bland de dokument som använts fanns dokument som hade den högsta möjliga skyddsnivån.

Åklagaren, som hävdat att samtliga åtalade visste att artikeln innehöll information som hemligstämplats av nationella säkerhetsskäl, hade yrkat på 1,5 års villkorligt fängelse för de tre åtalade.

Nekar till brott

Journalisterna har nekat till brott och har enligt försvaret inte vetat att artikeln innehöll sekretessbelagd information. Försvaret har också framfört att det är tidningens ledning, och inte de enskilda journalisterna och deras chef som har ansvaret för publiceringen.

Kort efter publiceringen genomfördes en husrannsakan i en av reportrarnas hem, då polisen enligt Helsingin Sanomat beslagtog telefoner, en dator och usb-minnen.

Texten uppdateras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.