Attacken inleddes vid klockan 16.30 och själva problemet ska ha lösts under eftermiddagen eller kvällen. Foto: TT

Finska myndighetssajter blockerades i attack

Publicerad

Flera myndighetssajter i Finland har utsatts för en överbelastningsattack på söndagen, rapporterar finska medier.

Flera av de finska ministeriernas sajter har legat nere helt och hållet, samt sidor som tillhör den finska polisen, försvarsmakten och tullen.

– Sådant här sker mycket runtom i världen och i Finland också. Men i jämförelse med det som skett under de senaste månaderna var det här nog den mest omfattande, säger Pasi Lehmus, vd för Statens center för informations- och kommunikationsteknik, till public service-bolaget Yle.

Oklart vem som ligger bakom

Attacken inleddes vid klockan 16.30 och själva problemet ska ha lösts under eftermiddagen eller kvällen. Flera sidor ska dock inte ha återställts direkt.

När TT försökte besöka myndighetsportalen suomi.fi vid 23-tiden var det inte möjligt, men bland annat polisens hemsida fungerade.

Inget har sagts om vem eller vilka som misstänks ligga bakom attacken.

Överbelastningsattacker, eller DDOS-attacker, förhindrar åtkomsten till sidor på nätet genom att rikta stora mängder datatrafik från ett nätverk av datorer mot dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer