Jubel utanför riksdagen i Helsinfors. Foto: TT

Finskt ja till samkönade äktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen i Finland har med knapp majoritet godkänt ett förslag om att legalisera äktenskap mellan personer av samma kön.

Den könsneutrala äktenskapslagen gick i genom i den finska riksdagen med rösterna 105-92. Beslutet ledde till glädjerop och till att anhängarna till lagförslaget kramade om varandra i riksdagshusets plenisal, enligt den finska dagstidningen Hufvudstadsbladet.

Demonstrationer mot beslut

Sedan 2002 har det varit möjligt att ingå registrerat partnerskap i Finland, men nu tar lagstiftarna ett steg längre.

Samtidigt som anhängarna till förslaget jublade i plenisalen rådde bistrare tongångar bland motståndarna, som också genomförde en mindre demonstration utanför riksdagshuset under morgonen.

Pentti Oinonen från partiet Sannfinländarna, som motsatt sig förslaget, var besviken efter dagens beslut, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Jag är besviken, men jag känner att jag gjort allt jag kunnat för att stoppa medborgarinitiativet. Jag skulle inte ha trott att den här riksdagen röstar omkull ett tusen år gammalt förfarande.

Medborgarinitiativ bakom beslut

Finland har fram till i dag varit det enda av de nordiska länderna där homosexuella par inte tillåts ingå äktenskap, och dagens beslut har föregåtts av ett så kallat medborgarinitiativ för en jämlik äktenskapslagstiftning.

Initiativet samlade närmare 170.000 underskrifter och överlämnades till riksdagens talman i december förra året. Enligt finländsk lag ska riksdagen behandla en fråga som samlat minst 50.000 namnunderskrifter.

Senast i juni i år röstade dock utskottet ned medborgarinitiativet, och det blev i stället riksdagens ledamöter som i dag avgjorde frågan.

”Känns fantastiskt”

En av frontfigurerna bakom ”Ja-kampanjen”, Vänsterförbundets riksdagsledamot Silvia Modig, är glad efter dagens beslut, rapporterar Yle:s svenskspråkiga nyhetssajt.

– Det känns helt fantastiskt. Vi var så optimistiska att vi har en flaska bubbel i kylen.

Ett liknande förslag kring en jämlik äktenskapslag förkastades av Finlands lagutskott 2013.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer