Foto: TT

Finskt nej till nordisk gräns

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga gemensamma gränskontroller i Norden om Finland får ha ett ord med i laget. Den finländska finansministern sågar det danska förslaget.

–Jag tycker inte att det är ett bra förslag. Den europeiska unionen och Schengen har en yttre gräns. Innanför det området rör vi oss sedan fritt. Alla murar som byggs upp inom Europa, i Norden eller någon annanstans, tycker jag är dåliga murar, säger den finländske finansministern Alexander Stubb till Dagens Nyheter.

I förra veckan luftade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen förslaget att de nordiska länderna gemensamt sätter upp kontroller vid den tyska gränsen.

Den svenska regeringen, som har kritiserat Danmark för slappa kontroller av asylsökande på väg till Sverige, är öppen för den danska idén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.