– Hos oss var det jag som såg land först, när jag hade morgonvakten. Jag kände en tår komma, och gav skeppsläkaren en kram, säger seglaren Kari Dahl till Maritime.no.
Projektet är en uppföljning av upptäcktsresanden Thor Heyerdahls legendariska expedition Kon-Tiki 1947, då han seglade balsaflotte från Peru till Polynesien. Syftet var att visa att forntida folkvandringar kan ha tagit den vägen.
Annan rutt
Kon-Tiki kapsejsade vid atollen Raroia i Franska Polynesien, men har numera ett eget museum i Oslo. Kon-Tiki 2 – bestående av de två flottarna Rahiti Tane och Tupac Yupanqu – ska i stället vända vid Påskön.
Därmed åker denna nya expedition bara hälften så långt västerut över Stilla havet. Å andra sidan har ingen tidigare försökt sig på att medelst dylika primitiva farkoster ta sig österut från Polynesien till Sydamerika, skriver Kon-Tiki 2 på projektets webbplats.
Återfärden, med ny besättning, mot Peru inleds i januari. De flesta i besättningarna är norrmän, men ombord finns även äventyrare från bland annat Sverige, Ryssland och Storbritannien.