Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fackföreningsledaren Diaba Diop protesterar mot att staten tillåter att fisken blir fiskmjöl: ”Det finns inte en enda kvinna bland beslutfattarna”, säger hon. Foto: Dokument utifrån/SVT

Fiskmjölsfabriker hotar en hel yrkesgrupp med tusentals senegalesiska kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Det råder sedan länge kris i fiskindustrin i flera länder i Afrika, bland annat i Senegal. En stor del av den fångst som fortfarande går att ta upp går till fiskmjölsfabriker – vilket också drabbar de lokala fiskprocessarna. Många av dem är kvinnor.

– Det är de som tvingas se fiskarna sälja sin fisk till fiskmjölsfabrikerna istället för till dem, säger Béatrice Gorez, Coalition for Fair Fisheries Arrangements, i Dokument utifrån: Rovfisket i Atlanten.

I generationer har människor i Västafrika livnärt sig på fisket och havet utanför har varit ett av de mest fiskrika i världen. Men sedan 1980-talet har havet utarmats av industriellt fiske – först av européer, sedan Kina, Ryssland och Turkiet.

Utvecklingen drabbar inte bara lokala fiskare utan även tusentals kvinnor i Senegal som röker och torkar fisk för att sälja den vidare på den lokala marknaden. En stor del av all fångst går nuförtiden till fabriker som tillverkar fiskmjöl som används som djurfoder. En produkt som exporteras till Europa och Asien.

– Jag skulle säga att det är den verkliga faktorn som leder till kollapsen av fisket, säger Béatrice Gorez.

Minskar jordens livsmedelsresurs

Anders Kiessling, forskare och professor i akvakultur på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU,  är också av uppfattningen att fiskmjölsfabriker inte är en hållbar verksamhet.

– Inte på något sätt. Om inte mjölet görs på överblivna rester är det ett foder som minskar jordens livsmedelsresurser, säger Anders Kiessling.

Han forskar på att ta fram alternativ. Pilotprojekt finns, bland annat där protein från insekter används som foder i laxodlingar. Ett cirkulärt system där insekterna ätit avfall från livsmedelsindustrin.

– Vi måste arbeta mer regionalt. Allting är ett kretslopp och det måste vi anpassa oss till, säger Anders Kiessling.

Se Dokument utifrån: Rovfisket i Atlanten på SVT Play eller den 1/10 klockan 22 på SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.