Under söndagen har nya protester mot den nuvarande koalitionsregeringen i Libanon ägt rum. Foto: Ibrahim Chalhoub

Regeringens svar efter protesterna: Toppolitikers löner halveras

Uppdaterad
Publicerad

Efter de senaste dagarnas protester runtom i Libanon har regeringen backat med sina förslag om högre skatter och beskattningar av whatsapp-samtal. Enligt uppgifter har ett nytt reformpaket för att tackla den ekonomiska krisen i landet presenterats. Bland åtgärderna finns bland annat att tidigare och nuvarande toppolitiker ska få sina löner sänkta.

Krossade skyltfönster, brinnande bildäck och moln av tårgas från polis har under de senaste dagarna varit återkommande inslag i Beirut och andra delar av Libanon. Invånare har protesterat mot de skattehöjningar som regeringen aviserat samt mot påstådd korruption. Regeringen har även viljat beskatta samtal som genomförs på appen Whatsapp.

På lördagen gick Libanons finansminister Ali Hassan Khalil ut med att regeringen lägger fram en slutlig statsbudget som inte innehåller några höjda skatter eller avgifter.

President Michel Aoun lovade på twitter att det ska bli en ”betryggande lösning” på den ekonomiska kris som landet genomgår.

Regeringspartner vill lämna samarbete

Gårdagens besked från finansministern tyder på att premiärminister Saad al-Hariri har vikt sig efter att i fredags ha attackerat sina partners i landets koalitionsregering för att få dem att acceptera ekonomiska förändringar.

Kort efter lördagens besked gick Samir Geagea, den kristne ledaren för ett av regeringspartierna, ut med att hans parti drar tillbaka sina ministrar från sunnimuslimske al-Hariris regering. Geagea krävde samtidigt att hela regeringen ombildas.

Uppgifter om nytt reformpaket

Under söndagen kom uppgifter om att premiärminister al-Hariri har enats med sina sina koalitionspartner om ett reformpaket för att tackla den ekonomiska krisen i landet, säger en högt uppsatt källa till Reuters. Målet är att underskottet i nästa års statsbudget ska vara ”nära noll”.

Bland de åtgärder som finns är en att tidigare och nuvarande presidenter, ministrar och parlamentsledamöter får sina ekonomiska ersättningar halverade. Dessutom ska privata banker och centralbank bidra med 3,3 miljarder dollar till budgeten, landets telekomsektor privatiseras och en stor översyn av den sargade elsektorn ska göras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.