Den första attacken inträffade vid 12-tiden på torsdagen när en buss som körde nära gränsen mot Egypten pepprades med skott.
När den israeliska militären skulle undsätta passagerarna exploderade en sprängladdning under ett av deras fordon.
Bara en halvtimme senare dödades sju människor när en personbil strax norr om turistorten Eilat träffades av en pansarvärnsrobot, skriver den israeliska tidningen Haaretz.
Israeliska trupper dödade senare sju misstänkta gärningsmän.
Stor förvirring
Till en början var förvirringen stor, och källor inom säkerhetstjänsten påstod att granater skjutits in i Israel från Sinai, på den Egyptiska sidan gränsen. Uppgifterna dementerades senare både av Egypten och av israelisk militär.
En som inte verkade det minsta osäker var däremot Israels försvarsminister Ehud Barak. Han lade omedelbart skulden på palestinier från Gazaremsan.
-Roten till terrorhändelserna är Gaza och vi kommer att agera mot dem med all vår styrka och beslutsamhet, sade han hotfullt utan att utveckla.
Hamas förnekar
Men från Gaza förnekar man all inblandning. Enligt Hamas, som styr Gazaremsan, ”finns det ingen koppling mellan Gazaremsan och det som hände nära Eilat”.
En talesman från israeliska regeringen säger sig dock ha konkreta bevis för att gärningsmännen tog sig in i Sinai från Gaza och sedan vidare in i Israel.
Fruktat scenario
Ett sådant scenario har den israeliska säkerhetstjänsten fruktat länge, skriver tidningen Haaretz i en analys.
Israels rigorösa kontroll av gränsen mot Gazaremsan har länge hindrat attacker därifrån. Men sedan den egyptiske presidenten Hosni Mubarak störtades i februari har Sinaihalvön blivit en svårare huvudvärk.
Den senaste tiden har man gett Egypten tillstånd att förstärka gränsområdet med mer trupper än som egentligen tillåts enligt fredsavtalet från 1979, i syfte att jaga terroristgrupper.
Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
Källa: TT
Fredsavtalet Egypten-Israel
År 1978 medlade USA:s president Jimmy Carter mellan Egyptens president Anwar Sadat och Israels premiärminister Menachem Begin.
Förhandlingarna på Camp David ledde fram till ett fredsavtal 1979.
Enligt avtalet drog Israel tillbaka sina styrkor från Sinaihalvön, som man hade ockuperat 1967.
Enligt överenskommelsen finns begränsningar av hur stora styrkor som får finnas på halvön.
TT