Minst tio döda vid skjutning i Buffalo

Uppdaterad
Publicerad

Minst tio personer har dödats och tre skadats i en masskjutning på en stormarknad i Buffalo, USA, enligt AP. En misstänkt skytt är gripen.

En 18-årig man sköt tio människor till döds och skadade tre andra i en livsmedelsbutik i Buffalo, New York, innan han överlämnade sig till polisen.

Myndigheter uppger att den misstänkte var beväpnad med ett automatgevär och verkade ha agerat ensam. Han hade kört till Buffalo från sitt hem i ett New York County som ligger några timmar bort.

Den misstänkte skytten var enligt poliskällor klädd i militärliknande kläder och utrustad med kroppsskydd. Han ska ha klivit in i butiken och därefter öppnat eld. Utredarna tror att skytten kan ha livesänt skjutningen och undersöker nu om han har publicerat något form av manifest online, skriver AP.

– Det var som att kliva in i en skräckfilm, men allt är verkligt, säger en polis på platsen till The Buffalo News.

Enligt tidningen ska kroppar ska ha hittats både på parkeringsplatsen och inne i butiken som tillhör kedjan Tops friendly market.

Misstänkt hatbrott

En amerikansk åklagare säger att FBI utreder skjutningen som både ett hatbrott och rasistiskt motiverad, enligt Reuters.

Skjutningen inträffade i ett huvudsakligt svart bostadsområde omkring fem kilometer norr om centrala Buffalo.

Bar kamouflage

Två vittnen i 20-årsåldern som AP talat med körde in på parkeringen precis när skytten var på väg ut. De beskrev honom som en vit man i övre tjugoårsåldern som bar kamouflagefärgad klädsel, en svart hjälm och något som verkade vara ett gevär.

– Han stod där med vapnet mot hakan. Vi tänkte: Vad i helvete är det som händer? Varför har den här killen ett vapen mot ansiktet, säger ett av vittnena.

Därefter ska 18-åringen ha fallit ner på knä.

– Han slet av sig hjälmen, tappade sitt vapen och blev tacklad av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.