För att lokalisera fler smittade av det nya lungviruset införs feberkontroller på många flygplatser. Foto: AFP/Nicolas Asfouri

Coronaviruset upptäckt i flera länder – feberkontroller införs

Uppdaterad
Publicerad

Nära 300 personer har smittats och sex har avlidit i det sarsliknande lungviruset i Kina, bekräftar myndigheter. Smittan misstänks ha spridit sig till flera länder och världshälsoorganisationen WHO överväger att utlysa nödläge.

En särskild WHO-kommitté ska mötas under onsdagen och fatta beslut om huruvida nödläget ska utlysas. Men redan på tisdagen varnade organisationen för virusets spridning.

WHO har bara utlyst nödläge en handfull gånger tidigare, som vid svininfluensan 2009 och under ebolaepidemin i västra Afrika 2014–2016.

Fler provinser

Parallellt duggade uppdateringarna om det nya coronaviruset tätt: Totalt har 291 fall bekräftats i Kina enligt landets hälsokommission. Smittan har konstaterats i ännu en kinesisk provins, Zhejiang, där fem personer insjuknat.

Sex döda i Wuhan

I provinsen Henan förbjuds försäljning av levande fjäderfän på marknader, för att minska smittspridning. Och i den centralkinesiska staten Wuhan, där sjukdomen först upptäcktes, har antalet döda nu stigit till sex personer, enligt borgmästare Zhou Xianwang.

– Totalt 258 fall har bekräftats i staden, säger borgmästaren i en intervju med statlig tv.

Vårdpersonal

Minst 15 av dem ska vara vårdpersonal som insjuknat i lunginflammation.

Vidare utreder filippinska myndigheter ett möjligt fall – en femårig kinesisk pojke med influensaliknande symptom som varit i Wuhan. Australiska myndigheter genomför också tester på en sjuk resenär som varit i Kina och hålls isolerad i sitt hem. Ett fall har redan konstaterats i Sydkorea.

Även USA bekräftar sitt första fall, rapporterar CNN.

Enligt en talesperson för den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC rör det om en passagerare som kom från Kina som diagnosticeras med viruset i Seattle, skriver Reuters. CDC kommer att presentera mer information om fallet senare under tisdagen.

Feberkontroller

Enligt statsepidemilog Anders Tegnell var spridningen till fler länder mer eller mindre väntad, eftersom det i nuläget rör sig om resande från ursprungslandet Kina. De nya fallen förändrar i nuläget inte några svenska kontroller.

Samtidigt har flygplatser i bland annat Australien, Bangladesh, Hongkong, Malaysia, Nepal, Singapore, Thailand, Taiwan och USA meddelar att man börjat med utökade kontroller, bland annat feber-screening, för resenärer från centrala Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.