Kraftig ökning av vapenleveranser till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Fler länder skickar allt tyngre och kraftfullare vapen till Ukraina. Krigets vapenförsörjning har gått in i en nästa fas, enligt Karlis Neretnieks, generalmajor och före detta rektor på försvarshögskolan.

– Det finns tecken på att allt fler tyngre vapen är på väg, säger han. 

Ukrainsk militär får tillgång till mer avancerade vapensystem från både Nato- och EU-länder jämfört med inledningen av kriget. Ett skäl är att Ukraina lyckats hejda den ryska framryckningen bättre än väntat, förklarar Karlis Neretnieks.

– Slutsatsen är att det lönar sig att ge vapen. Det flesta bedömare var väldigt tveksamma i början av kriget, nu finns tydliga tecken på att vapenleveranserna accelererar med bättre och bättre vapen, säger han.

”Behöver tyngre vapen”

USA har hittills stöttat Ukraina med militär utrustning för 2,6 miljarder dollar, enligt AP. På fredagen uppgav president Joe Biden att ytterligare ett paket på 800 miljoner är på väg, bland annat så kallade ”Ghost-drönare”. Storbritannien har utlovat vapenlevarenser på totalt 1,2 miljarder kronor till Ukraina, däribland luftvärnsrobotar.

– De vapen som skickats hittills har varit utmärkta för defensiva försvarsoperationer, till exempel pansarvärnsroboten NLAWS, även känd som robot 57. Nu ser vi mer tyngre vapen, till exempel pansarskyttefordon, stridsvagnar och artilleri. 

Ingen gräns för vilka vapen

I vapenpaketet från USA ingår, förutom artilleripjäser och granater, stora mängder pansarvärnsrobotar av typen Javelin, som enligt Karlis Neretnieks är en av de bästa på marknaden. Personer inom Biden-administrationen har tidigare avrått från att skänka tunga vapen till landet, då det ansågs öka risken för eskalering mellan länderna.

– Det finns en tydligen gräns, och det är amerikansk personal. Förband får inte hamna i strid. Annars finns det ingen gräns för vilka vapensystem som kan levereras till Ukraina i det här läget.

Alla de här länderna, inklusive Sverige, ser faran i att Ryssland skulle vinna kriget och att säkerhetsordningen i Europa och resten av världen ställs upp och ner, förklarar Neretnieks.

– Det är helt klart att Ukraina behöver tyngre vapen än de fått hittills för att kunna driva tillbaka Ryssland. På vapensidan finns det inte mycket mer att göra. Jag är övertygad om att man nu kommer satsa på att knäcka Ryssland ekonomiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.