Fler sanktioner mot öst vid EU-möte

Uppdaterad
Publicerad

Utökade sanktioner mot både Ryssland och Belarus ska diskuteras när EU-ländernas utrikesministrar samlas i Luxemburg i dag.

Förgiftningen av ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj väntas resultera i beslut om att frysa tillgångar och stoppa inresa till EU för ett antal ryska myndighetsföreträdare. Sanktionerna sker i så fall inom ramen för EU:s sanktioner mot personer som brutit mot förbudet mot kemiska vapen.

– Det här är ett fall där lag har brutits genom produktion av ett ämne som (nervgiftet) Novitjok och användandet av det i Ryssland, konstaterar Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på väg in till mötet.

Även Belarus riskerar ytterligare sanktioner, bara drygt en vecka efter det att EU-länderna till sist enats om att straffa ett 40-tal belarusier med inresetillstånd och frysta tillgångar. Nu pressas redan på för en utökning, bland annat för att inkludera diktatorn Aleksandr Lukasejnko.

”Kravallpolis i Minsk fortsätter att attackera åldringar och kvinnor. Det är tid för en annan inställning”, skriver litauiske utrikesministern Linas Linkevicius på Twitter efter fortsatt myndighetsvåld mot demonstranter i söndags.

EU:s utrikesministrar ska även diskutera konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan kring Nagorno-Karabach.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.