Fler vill sätta stopp för turister

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att resa utomlands. Men turismen är inte bara promenader och roliga bilder på sociala medier. Flera turistmål har behövt vidta åtgärder på grund av för stort antal turister, som förstör både miljö och kultur.

Flera turistområden sätter stopp för turismen. Spanien larmar för att turismen sliter för mycket på landet. I år väntas antalet besökare öka med 20 procent, mycket på grund av att andra länder tappar i kölvattnet av terrorhot och flyktingkris. På Mallorca har från och med 1 juni en turistskatt på 2 euro per dygn införts för att värna om miljön. På Kanarieöarna pratas det om att begränsa antalet turister och hejda utvecklingen av all inclusive-paket.

– Det här kommer att bli ett galet år. Infrastrukturen kommer inte att klara anstormningen, Förra året var det stora problem med avloppssystemet, och då kunde turisterna inte bada i havet, säger geografen Gerard Hau, som är talesperson för en paraplyorganisation för miljögrupper, till The Guardian.

Turister förbjuds på öar

Ön Koh Tachai, utanför provinsen Phangnga i Thailand, har under en lång tid varit väldigt populärt bland turister. Det gäller främst dykare och snorklare som vill ta del av stränderna och korallreven. Men i mitten av maj bestämde myndigheterna sig för att ”stänga” ön, på obestämt tid.

Enligt Bangkok Post handlar det om att påfrestningarna från turisterna är för stora. Thailändska myndigheter menar att naturen måste få en chans att återhämta sig innan det har gått för långt. Myndigheter har upptäckt att 80 procent av korallreven runt Koh Kai-öarna är delvis förstörda. 

”Smart gjort”

Geoffrey Lipman, professor inom hållbar turism med bas i Bryssel är inte förvånad över de drastiska åtgärder som Thailand tagit till.

– Det är smart gjort. I slutändan måste samhällena bestämma sig. Vill vi ha både alla bra och dåliga saker som turismen medför, eller är de dåliga sakerna så allvarliga att vi måste göra något för att ändra sättet vi hanterar turister på, säger han till SVT Nyheter.

Experter menar att en strand på en ö klarar av upp till 70 personer, men att ibland är turisterna på Koh Tachais stränder många fler än 1.000 stycken.

Tär på ekosystemet

Mindre än två veckor senare bestämdes det att ytterligare tre thailändska öar ska skyddas mot turism. Det handlar om Koh Khai-öarna öster om Phuket. Varje dag besöker omkring 4.000 personer någon av öarna.

– Turistgrupper spenderar minst tre timmar på att simma, mata fiskar och snorkla i vattnet, vilket leder till allvarliga skador på det marina ekosystemet, särskilt korallreven, säger Watcharin Na Thalang, chef för departementet för marina resurser, till lokaltidningen Phuket News.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer