En polisman fotografer en brottsplats i Macerata i februari i år efter att en man kört runt i staden och skjutit mot människor på grund av deras hudfärg. Sedan dess har flera attacker med misstänkt rasistiskt motiv skett i Italien. Foto: Carotti/ANSA

Flera attacker med misstänkt rasistiska motiv i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Italien har på kort tid drabbats av en rad attacker med misstänkt rasistiska förtecken. En person har dött och flera har skadats, bland dem en ettårig flicka. Nu rasar en hård debatt i landet på sociala medier.

Nio rapporterade fall av skottlossning, våld, och påhopp på svarta, romer och andra med utländsk bakgrund, det väcker oro och starka känslor i Italien.

Natten mellan lördag och söndag dog en marockansk 43-årig man i Aprilia. Han slogs och sparkades ihjäl av två italienska män som misstänks ha ingått i ett medborgargarde. Övervakningsbilder visar att en av männen bär pistol.

Ettårig flicka skjuten av man

I helgen misshandlades även en 19-årig man från Senegal, i Palermo, av fyra män som skrek ”åk hem!” och grova rasistiska tillmälen.

Den 17 juli sköts i Rom en tretton månader gammal romsk flicka av en 59-årig man. Han sköt med sitt luftgevär från en balkong mot flickan och hennes mamma. Flickan skadades mycket svårt.

– Jag ville inte träffa någon, bara pröva mitt vapen, säger mannen.

Friidrottsstjärna attackerad – kan missa VM

En som också drabbats är den italienska friidrotterskan Daisy Osakue från Turin, som är född i Italien med nigerianska föräldrar. Okända personer i en förbipasserande bil kastade ägg på henne och ett träffade så illa i ögat att hennes hornhinna skadades.

– Det finns en betydande risk att hon missar friidrotts-VM i Berlin, säger ordföranden för den italienska olympiska kommittén, Giovanni Malagò, till italienska medier.

Debatt rasar i Italien

Redan i mars i år drabbades staden Macerata av ett stort dåd, då 28-årige Luca Traini åkte runt i sin bil och sköt slumpvis mot svarta personer.

I sociala medier rasar debatten där folk på ena sidan menar att våld mot italienare från utlänningar aldrig kallas rasistiskt. På den andra sidan anser debattörer att den nya regeringen med Femstjärnerörelsen och Lega är medskyldig till ökad öppen intolerans.

– Det är som någon dragit ut korken ur flaskan, säger Stefano Cellini, politisk debattör med vänsterprofil på stora dagstidningen La Repubblica, till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer