Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ta det lugnt, ta det lugnt!”. Se spanska ministern om brevbomberna i klippet. Foto: Chema Moya/EPA

Serie av brevbomber skakar Spanien: ”Terroristattacker”

Uppdaterad
Publicerad

Flera brevbomber har på kort tid påträffats i Spanien. Under torsdagen berättade landets premiärminister att även han har fått en försändelse innehållandes en sprängladdning skickad till sig. Nu har säkerheten höjts vid landets ambassadbyggnader och offentliga utrymmen.

Tidigt på torsdagen anträffade spanska säkerhetsstyrkor ett föremål som bedömdes vara en brevbomb i ett förseglat kuvert som var adresserat till den militära flygbasen i Torrejon de Ardoz utanför Madrid.

Försändelsen var då den tredje brevbomben inom loppet av ett dygn som har skickats till olika adresser inom Spanien.

Redan på onsdagen upptäcktes ett kuvert som var adresserat till Ukrainas ambassad i Madrid. Det visade sig innehålla en sprängladdning och orsakade en explosion i samband med att det undersöktes. En person, en säkerhetsvakt, skadades lindrigt.

Samma dag påträffades ett kuvert adresserat till en vapenfabrik i Zaragoza i norra Spanien innehållandes en explosiv laddning Fabriken tillverkar bland annat granatgevär som skickas till Ukraina.

Ytterligare ett liknande brev, innehållandes en sprängladdning, skickades till Spaniens premiärminister Pedro Sanchez privata residens den 24 november, något han själv bekräftade på torsdagen.

Fler brevbomber

Under torsdagseftermiddagen meddelade spanska myndigheter att ytterligare ett ”misstänkt kuvert” har upptäckts på USA:s ambassad i Madrid. Det bekräftades senare av ambassaden själv. Enligt polisen oskadliggjordes försändelsen på plats.

En brevbomb, adresserad till Spaniens försvarsminister Margarita Robles, har under torsdagen också anträffats vid det spanska Försvarsministeriet.

Robles kommenterade senare händelsen:

– Inget brev eller annan våldsam aktion kommer att hindra Spanien från att fortsatt hjälpa Ukraina, säger hon i ett uttalande.

Spanien utreder nu händelserna som en terrorhandling och extra säkerhet har införts vid Ukrainas ambassad. Bland annat tittas det på eventuella samband mellan försändelserna.

Säkerheten höjs

Säkerheten har även höjts kring landets diplomatbyggnader och offentliga byggnader.

Rafael Pérez vid ministeriet för inrikes säkerhet sade på torsdagen att alla fem paketen som har upptäckts de senaste dagarna har skickats från Spanien.

Den ryska ambassaden i Madrid har i ett uttalande på Twitter fördömt brevbomberna:

”Alla hot i form av terroristattacker, särskilt de som är riktade direkt mot diplomatiska inrättningar, är totalt oförsvarbara”, skriver de.

Sammanlagt rör det sig om sex brevbomber runt om i Spanien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.