Flera dåd mot framträdande kvinnor i Afghanistan

Publicerad

Tre kvinnor sköts till döds i Afghanistan under tisdagen. IS tar på sig attackerna i ett uttalande. Det är det senaste av flera dåd riktade mot kvinnor på framträdande poster i samhället i Afghanistan.

På bilden från tv-stationens Facebooksida är kvinnorna klädda i långa svarta dräkter, och ligger på sidorna, med ansiktena mot varandra. Den ena har en mönstrad ljus niqab och den andra en blå enfärgad niqab med ljusare broderier. Handväskorna rör vid varandra. 

Bilden är tagen efter ett av dåden, på en gata i Jalalabad. 

De tre kvinnorna arbetade med dubbning på tv-stationen Enikass TV, och dödades i två separata men koordinerade attacker. De var 20, 20 och 25 år gamla, enligt New York Times.

IS har tagit på sig attackerna. Men lokala polismyndigheter anklagar en man från talibanerna som greps strax efter dådet. I en tweet förnekar talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid att de skulle vara inblandade.

Kvinnor särskilt utsatta

De senaste månaderna har det skett flera riktade attacker mot människor som stått för progressiva krafter i Afghanistan. I december sköts till exempel en 26-årig kvinnlig presentatör från samma tv-station. IS har tagit på sig det dådet också.

Enligt en rapport från FNs insats i Afghanistan UNAMA ökade antalet attacker mot journalister, mediearbetare och människorättsaktivister stort under 2020. Det senaste halvåret har 15 journalister dödats i Afghanistan, enligt nyhetssajten Al Jazeera.

Kvinnor i ledande positioner har varit särskilt utsatta för de senaste månadernas våld. I januari sköts två kvinnliga domare, och i december sköts en kvinnlig demokratiaktivist.

Minskat våld i landet

På det stora hela minskade antalet civila dödsoffer för våldet i Afghanistan under 2020 jämfört med tidigare år, och för första gången sedan 2013 dödades färre än 10 000 civila i Afghanistan. Minskningen beror på att talibanerna verkar ha dragit ner på sina mer urskillningslösa bombdåd mot civila. Det tros bero på att man inte vill kunna anklagas för att bryta mot avtalet med USA som skrevs under i februari 2020.

Fredssamtal mellan Afghanistans regering och talibanerna återupptogs den 22 februari. 

USA har fortfarande 2500 soldater i Afghanistan. USA:s särskilda sändebud till Afghanistan Zalmay Khalilzad är i Afghanistan just nu för att medla i fredsamtalen mellan regeringen och talibanerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.