Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Många döda efter explosion i Kabul

Uppdaterad
Publicerad
Terrorrörelsen IS slog till mot en fredlig demonstration i den afghanska huvudstaden Kabul. I en koordinerad attack med bland annat en självmordsbombare dödades minst 80 människor och över 260 skadades.

Uppgiften om antalet döda i lördagens attack kommer från afghanska hälsodepartementet. Islamiska staten (IS) säger sig stå bakom attacken, rapporterar Reuters som hänvisar till terrorgruppens halvofficiella nyhetsbyrå Amaq.

Robert Brooks, säkerhetsansvarig för Svenska Afghanistankommittén i Kabul, säger att det var tre angripare som slog till mot demonstrationståget med deltagare från folkgruppen hazarerna. Två oskadliggjordes av regeringsstyrkor, men en självmordsbombare utlöste en explosion som dödade omkring 25 personer.

– Trettio minuter senare var det ytterligare en explosion från en glassbil, säger han.

Skadade på marken

Enligt vittnen låg skadade människor på marken medan ambulanser försökte ta sig fram genom avspärrningarna.

– Jag befann mig bland demonstranterna när en kraftig smäll hördes. Många människor har dödats eller skadats, jag är djupt chockad, sade demonstrationsarrangören Jawad Naji.

Demonstranterna, tusentals shiitiska hazarer, hade samlats för att kräva att en planerad kraftledning ska dras genom deras provins Bamiyan, en av de mest eftersatta delarna av Afghanistan. Enligt de ursprungliga planerna skulle kraftledningen dras genom området, men den afghanska regeringen ändrade dragningen för att skynda på projektet och spara pengar.

Hazarerna utgör Afghanistans tredje största folkgrupp och har utsatts för förföljelse under decennier.

Dådet inträffade under talibanernas årliga sommaroffensiv i Afghanistan, men representanter för talibanerna förnekar inblandning. Situationen i staden är mycket spänd, berättar Brooks för TT. Gatorna är osäkra och personal från den svenska biståndsorganisationen jobbar hemifrån.

Anser sig förfördelade

Anders Fänge, ledamot i Svenska Afghanistankommittén, anser att IS mycket väl kan ligga bakom självmordsdådet i Afghanistan.

– Det är troligt att det är IS och då är det ganska typiskt att man attackerar shia. Hazarer är i överväldigande majoritet shiamuslimer, säger Fänge till TT.

Enligt Fänge består IS i Afghanistan av bland annat talibaner som anser sig förfördelade av talibanrörelsen.

Afghanistans president Ashraf Ghani säger sig vara ”djupt bedrövad” över terrordådet i Kabul, speciellt då attacken riktades mot civila som ville göra sin röst hörd.

– Att genomföra fredliga demonstrationer är varje individs rättighet, men opportunistiska terrorister tar sig in i folksamlingarna och utför en attack som dödar och skadar många av våra invånare samt flera personer i våra säkerhetsstyrkor, säger Ghani.

Om hazarerna

Visa
  • Folkgruppen hazarerna utgör omkring 15-20 procent av Afghanistans befolkning som beräknas vara runt 30 miljoner invånare. Hazarerna är den tredje största folkgruppen i Afghanistan.
  • Hazarer är till stor del shiamuslimer och har mongoliskt ursprung. Gruppen tros härstamma från Djingis kahn och hans armé som invaderade Afghanistan på 1200-talet.
  • Omkring 600 000 hazarer bor i Pakistan, de flesta av dem i Quetta. Stora grupper finns även i Iran och Tadzjikistan.

Källor: BBC och Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer