Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kändes som om någon knuffade mig”, säger Narul Hidaya i Jakarta om jordbävningen. Foto: Bagus Indahono/EPA/TT & Reuters

Över 100 döda efter jordbävning i Indonesien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 162 personer har dött och hundratals har skadats efter att en jordbävning drabbat den indonesiska huvudön Java på måndagen. Det rapporterar BBC med hänvisning till en lokal guvernör.

Skalvets magnitud har uppmätts till 5,6 av både europeiska EMSC och amerikanska USGS, rapporterar AP. Värst drabbat är staden Cianjur i västra Java, som ligger omkring 75 kilometer sydost om huvudstaden Jakarta.

Enligt BNPB ska över 2 200 byggnader skadats och drygt 5 300 personer har tvingats evakuera, rapporterar Reuters. Enligt AP ska bland annat en internatskola och ett sjukhus ha skadats.

Enligt Abdul Muhari, talesperson för BNPB, kommer sökandet i kollapsade byggnader att fortsätta under natten. Västra Javas guvernör, Ridwan Kamil, uppger att antalet döda är minst 162.

Många skadade ska ha fått armar och ben brutna, eller fått andra skador, när byggnader rasade samman.

Kändes av i Jakarta

Även i Jakarta kändes skakningarna tydligt och stadens höghus svajade.

– Skalvet kändes så starkt. Mina kollegor och jag beslöt oss för att ta oss ut ur vårt kontor på nionde våningen genom nödtrapporna, säger Vidi Primadhania, som arbetar i södra Jakarta.

Indonesien ligger längs med den så kallade Eldringen, med förkastningslinjer som omger Stilla havet och orsakar jordbävningar, vulkanutbrott och tsunamivågor. Tidigare i år omkom minst 25 personer i ett skalv i västra Sumatra, där magnituden uppmättes till 6,2.

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.