Palestinska demonstranter försöker dra ner en del av stängslet vid gränsen till Israel. Tre personer sköts till döds när palestinier i Gaza protesterade för femte fredagen i rad. Foto: TT

Flera döda efter nya våldsamheter i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Tre palestinier har dödats och 611 skadats under protester vid den israeliska gränsen i Gaza. Det uppger nyhetsbyrån AP.

För femte fredagen i rad protesterade tusentals palestinier i Gaza. Tre demonstranter uppges ha skjutits till döds av israeliska styrkor och ytterligare 138 ska ha skadats av skarp ammunition, enligt det palestinska hälsodepartementet. Totalt uppges 611 palestinier ha skadats.

De tre palestinierna sköts till döds när de stormade gränsstängslet och försökte slita ner det, enligt AP. Israeliska styrkor öppnade eld, dödade tre och skadade dussintals.

Kritik från FN

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein, kritiserade Israel för att inte lystra till FN:s tidigare varningar om att inte använda övervåld mot de palestinska demonstranterna.

– Dödsfallen är beklagansvärda, och de höga antalet skador från skarp ammunition bekräftar bilden att övervåld har använts mot demonstranter – inte en gång, inte två, men upprepade gånger, säger Zeid Ra’ad Al Hussein enligt AP.

Minst 38 döda sedan mars

Israel har tillbakavisat kritiken och hävdat sin rätt att försvara sitt nationella territorium.

Enligt AP har minst 38 protestanter skjutits till döds och 1 600 har sårats sedan demonstrationerna började den 30 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer