Travis Scott uppträder på Astroworld. Foto: TT/Amy Harris

Flera döda efter kaos under konsert i Texas

Uppdaterad
Publicerad

Minst åtta personer mellan 14 och 27 år har omkommit och flera har skadats efter att panik utbröt på musikfestivalen Astroworld i Houston, Texas på fredagskvällen.

Olyckan skedde strax efter klockan 21 på fredagskvällen, lokal tid, när panik utbröt i publiken under en konsert med rapparen Travis Scott. Runt 50 000 personer befann sig i folkmassan.

Dödsfallen inträffade efter att folkmassan började trycka på mot scenen. Exakt hur det gått till och vad orsaken var är dock oklart i nuläget. 

– Publiken började pressa sig framåt mot scenen och panik uppstod vilket orsakade skador. Folk började ramla, bli medvetslösa, och det skapade ytterligare panik, säger Houstons brandchef Samuel Peña vid en pressträff enligt NBC News.

Uppmanade till lugn

På filmer från festivalen ses också Travis Scott pausa konserten flera gånger och uppmana publiken till lugn. Samtidigt finns andra bilder som visar hur räddningspersonal utför hjärt-lungräddning på livlösa personer samtidigt som konserten pågår.

Sammanlagt 17 personer ska ha förts till sjukhus, elva av dem med hjärtstillestånd, och 300 personer har vårdats på plats. Många av de skadade ska ha varit unga, en av de som fördes till sjukhus var bara 10 år, enligt Samuel Peña. De åtta personer som omkom var mellan 14 och 27 år, rapporterar AP.

Arrangörerna skriver på Instagram att ”våra hjärtan är med Astroworlds festivalfamilj”.

Kaos tidigare på dagen

Festivalen Astroworld, som arrangeras av den amerikanske rapparen Travis Scott, skulle ha pågått även på lördagen, men har nu stoppats.

Tidigare på fredagen inträffade ytterligare en incident på festivalen då publik ska ha stormat delar av festivalområdet. De två incidenterna är dock inte relaterade.

Travis Scott uppträdde också på Astroworld 2019, då tre personer trampades ned och fick föras till sjukhus när tusentals människor rusade in på festivalområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.