Dussintals människor saknas ännu i Tyskland. Foto: CHRISTOF STACHE/AFP/TT

Minst 190 döda efter regnovädret i Tyskland och Belgien

Uppdaterad
Publicerad

Det kraftiga regnovädret som dragit in över Centraleuropa har krävt många liv. 190 personer har hittats döda i Tyskland och Belgien – och ännu fler har rapporterats saknade. Kraften från de enorma vattenmassorna har fått många hus att rasa samman och räddnings- och sökinsatser pågår på flera håll i de drabbade områdena. Även i Nederländerna är det kraftiga översvämningar.

Översvämningarna i Europa

Pinnat inlägg

Tyska dödssiffran stiger

Dödssiffran i Tyskland steg på måndagen till 165, då räddningstjänst letat igenom drabbade städer i jakt på de dussintals människor som ännu saknas, enligt nyhetsbyrån AFP.

Många av dödsoffren har hittats i översvämmade källare där de försökt hämta sina värdesaker, medan andra dragits med av de kraftfulla vattenströmmarna.

Räddningsarbetare har varit ute i stora antal för att utvärdera skador på byggnader, städa undan bråte och återställa gas-, el- och telefonnät. På några platser har polisen använt motorbåtar och dykare i sökandet, rapporterar TT.

Pinnat inlägg

SAMMANFATTNING

Hittills har minst 165 personer bekräftats omkomna i Tyskland. Många saknas fortfarande och myndigheter utesluter inte att antalet döda kan öka.

Enbart i regionen Rheinland-Pfalz har polisen bekräftat att 110 personer har dött och 670 skadade.

Minst 31 personer har omkommit i Belgien efter kraftiga översvämningar.

Det är ett stort område som berörs av översvämningarna. I Tyskland är det framför allt förbundsländerna Nordrhein-Westfalen och Rheinland-Pfalz som påverkas, men även i delar av Bayern kommer rapporter om stora vattenmassor.

I Belgien är det bland annat orter längs med floden Maas som drabbats, däribland staden Liège med omnejd.

Även i Nederländerna har översvämningarna orakat problem. Precis som i Belgien är det områden kring floden Maas som är särskilt drabbade.

Siffrorna uppdaterades klockan 14 den 19 juli.

Faran över vid Steinbach-dammen

Under måndagsmorgonen samlades en expertpanel för att göra en ny bedömning av dammen Steinbachtalsperre i tyska delstaten Nordrhein-Westfalen.

Vattennivån i dammen har de två senaste dagarna kunnat sänkas så mycket, via dammens utlopp och med hjälp av ytterligare pumpanläggningar, att experterna nu utgår från att läget för dammen är stabilt.

"Man är inte längre orolig för att dammen ska brista. All fisk kommer inom de närmaste dagarna att tas upp och dammen kommer att tömmas helt och hållet", skriver tyska myndigheter på Twitter.

Lokala myndigheter och polisen är informerade och kommer att vidta alla ytterligare åtgärder. Genom distriktsmyndigheten ska de evakuerade invånarnas återkomst säkerställas under ordnade former.

Polisen kämpar mot selfieturister och plundrare

I Tyskland fortsätter räddningsarbetet efter översvämningskatastrofen och minst 159 människor har dött.

Samtidigt rapporterar Bayerische Rundfunk (BR) att polisen tvingas lägga resurser på att hindra personer från att ta sig till de värst drabbade områdena för att ta selfies vid översvämmande vägar och hus.

Tre personer är dessutom anhållna misstänkta för plundring i den översvämningsdrabbade staden Eschweiler i västra Tyskland, skriver BR.

– Det gör mig arg när jag hör att människor just nu återvänder till sina förstörda hus och upptäcker att plundrare har stulit det lilla som de har kvar säger, säger Nordrhein-Westfalens premiärminister Armin Laschet (CDU).

Regnet drar vidare – vattenmassor ligger kvar

Regnovädret som drabbat fram för allt Tyskland och Belgien har avtagit i styrka och rör sig vidare österut.

Under måndagen väntas betydligt bättre väderförhållanden i de värst drabbade områdena i västra Tyskland, och under veckan väntas  mycket sol och som mest någon enstaka regnskur, enligt tyska vädermyndigheten DWD.

För södra Bayern ser regnet ut att fortsätta i början av måndagen för att allteftersom avta och under resten av veckan väntans uppehållsväder.

- Jag hoppas att vi har lämnat det värsta bakom oss, säger den bayerska inrikesministern Joachim Herrmann (CSU) till Bayerische Rundfunk (BR).

Vattenståndet är dock fortsatt högt på många ställen.

I München har floden Isar stigit med flera meter och myndigheterna larmar om översvämningsrisk. Det gäller även sjön Königsee allra längst ner i sydöstra Tyskland, där har ett antal hundra personer har evakuerats, men inga personskador har rapporterats, skriver TT.

Hittills har katastrofen krävt minst 159 människors liv i Tyskland, men eftersom många fortfarande inte kunnat nås kan antalet öka. Bara i distriktet Erftstadt har anhöriga anmält 59 personer som saknade.

Två tredjedelar av dammen måste tömmas – inga fler ska evakueras

Dammen Steinbachtalsperre i tyska delstaten Nordrhein-Westfalen riskerar att brista på grund av översvämningarna.

I fredags sattes därför ett pumpsystem in för att minska trycket för en eventuell akut översvämning. Två tredjedelar av dammen måste tömmas för att det ska vara säkert.

– Om vi inte lyckas lätta trycket mot dammen så kan fördämningen rämna och en flodvåg välla fram, säger Daniel Schwarz, pressansvarig på räddningstjänsten i Euskirchen, till SVT.

Tusentals personer har redan evakuerats från området, men enligt lokala myndigheter är det inte är nödvändigt att evakuera ytterligare byar. Pumpningsarbetet uppges gå säkert men långsammare än väntat.

Den slutliga bedömningen av när dammen kommer att vara i säkert skick och när man kan återvända till de evakuerade områdena kan en expertpanel fatta beslut om först i morgon, skriver tyska myndigheter på Twitter ikväll.

Tiotusentals saknar el i Belgien

Tiotusentals hushåll i Belgien saknar el och enligt myndigheterna är bristande tillgång på rent dricksvatten ett stort problem.

Landet har kallat in militären för att söka efter människor i staden Pepinster, där fler än tio hus kollapsat. Fortfarande saknas runt 160 personer i Belgien

Pepinster i Belgien, 18 juli. Foto: Julien Warnand

SVT:s reporter Åsa Welander befinner sig nu i staden Arloff, i distriktet Euskirchen, strax söder om Köln. Där arbetar räddningstjänsten febrilt med att pumpa bort vatten för att undvika ett dammbrott.

Räddningstjänsten jobbar för att undvika dammbrott. Foto: Åsa Welander/SVT

Merkel: Vi står på er sida

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel besöker just nu Rheinland-Pfalz, ett förbundsland som drabbats hårt av översvämningar.

På en presskonferens med representanter för det lokala och regionala styret berättade hon om de möten hon haft med drabbade och det hon sett av förödelsen.

- Jag blev helt förskräckt. Det tyska språket räcker inte till för att beskriva det.

Hon upprepade vad flera av hennes ministrar tidigare har sagt att hennes regering i nästa vecka kommer att lägga fram en plan för hur de drabbade områdena ska få den hjälp som behövs - både på kort och lång sikt.

- Vi står på er sida.

Angela Merkel på plats i hårt drabbade Rheinland-Pfalz. Foto: EPA

Omfattande ekonomiskt stöd till drabbade

Tysklands förbundsregering vill ge minst 300 miljoner euro, motsvarande drygt 3 miljarder kronor, i akut ekonomiskt stöd till de drabbade områdena.

I en intervju med Bild am Sonntag säger finansminister Olaf Scholz att det nu behövs en nationell kraftsamling i efterdyningarna av översvämningarna.

- Nu måste vi stå tillsammans och hjälpa de översvämningsdrabbade snabbt, obyrokratiskt och generöst.

Läs Rolf Fredrikssons analys om hur katastrofen kan påverka det kommande valet i höst.

Vattnet sjunker undan långsammare än väntat

Läget vid Steinbachtalsperre, vars fördämningar igår riskerade att översvämmas, beskrivs som oförändrat.

Arbete pågår med att få bort vatten med hjälp av pumpar, ett arbete som går långsammare än väntat, rapporterar WDR. En förhoppning om att kunna blåsa faran över redan under söndagseftermiddagen verkar inte kunna infrias, enligt kanalen.

Tusentals boende i området har tvingats lämna sina hem.

Merkel besöker drabbade området

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer senare under dagen att besöka Rheinland-Pfalz, ett av de värst drabbade förbundsländerna, rapporterar tyska medier.

Hon kommer bland annat att träffa förbundslandets ministerpresident, Malu Dreyer, och senare hålla en presskonferens som är utlyst till klockan 14.30.

Tidigare har Merkel bland annat sagt att hon delar den sorg som tyskar med omkomna anhöriga nu genomlider.

Foto: Alex Edelman/EPA/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.