Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur jordskredet drar fram i den brasilianska staden, och förödelsen efter. Foto: EVN/Reuters

Här drar jordskredet fram – se dramatiska bilderna från Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda efter ovädret som orsakade störtfloder och jordskred i brasilianska Petrópolis har stigit till 104, och ett 40-tal personer saknas fortfarande. Bilder från staden visar hur ett lerskred drar med sig bilar och träd över stadens gator.

På bara tre timmar föll omkring 26 centimeter regn, vilket orsakat flera lerskred i regionen. På onsdagen hade skreden krävt minst 104 människoliv, och dödssiffran väntas stiga när räddningsarbetet fortskrider. Landets president Jair Bolsonaro, som är i Ryssland för ett möte med Vladimir Putin, har beordrat sin regering att omedelbart skicka nödhjälp till regionen.

24 personer rapporteras ha kunnat grävas fram eller räddas och omkring 370 personer ska ha förlorat sina hem.

Populärt turistmål

Petrópolis är i vanliga fall ett omtyckt turistmål i de vackra bergstrakterna. Under bara några timmar i tisdags noterades 258 millimeter regn i området – lika mycket som under flera månader i Sverige.

Många av de drabbade bor i enkla hus utefter bergssidorna, med en infrastruktur som är svårt utsatt vid regnoväder.

Flera dödliga stormar har drabbat Brasilien de senaste tre månaderna och experter säger att stormarna har blivit värre på grund av klimatförändringar.

”Som en lavin”

I staden Petrópolis förde lerskreden med sig, bilar, träd och bråte när de störtade ned för stadens gator.

– Det var som en lavin, allt rasade på en gång. Jag har aldrig sett något liknande, säger ett ögonvittne till nyhetsbyrån AP.

Det är inte första gången den kuperade regionen drabbas av lerskred. Ett av de allvarligaste inträffade 2011, då över 800 personer omkom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.