Brandmän i regionen jobbade på högvarv efter vulkanutbrottet som gjorde att över 3 000 personer fick evakueras Foto: TT / APVisa alla (4)
Visa alla (4)

Flera döda efter vulkanutbrott i Guatemala

Publicerad

Omkring 25 personer, varav åtminstone två barn, har omkommit och nära 300 skadats efter ett utbrott från vulkanen Fuego, i Guatemala, bekräftar myndigheterna i landet, enligt Reuters. Aska har fallit ned över flera av landets regioner, och över 3 000 personer har evakuerats.

Vulkanen Fuego, en av de mest aktiva i Centralamerika, fick under söndagen ännu ett utbrott. Det andra för i år. Kraftiga explosioner ska ha hörts i området, cirka fyra mil sydväst om huvudstaden Guatemala city.

Sju personer har bekräftats döda till följd av vulkanutbrottet, bekräftar Guatemalas nationella myndighet för katastrofhantering. Fyra dödsoffren befann sig inne i ett hus som sattes i brand till följd av lava som flödat ner från vulkanen.

”Skadade, brända och döda”

Dessutom ska två barn bränts till döds av lava när de stod och tittade på vulkanutbrottet vid en bro, säger Sergio Cabañas, generalsekreterare vid katastrofmyndigheten.

– Det finns skadade, brända och döda människor, säger Cabañas till en lokal radiokanal.

Omkring 300 personer har skadats. Ett ännu okänt antal människor saknas fortfarande, och uppger myndigheten som därför befarar att dödssiffran kan komma att stiga, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Aska från Volcán de Fuego, ”Eldvulkanen”, fyra mil sydväst om huvudstaden har spridits till fyra av landets 22 regioner.  Vulkanen ligger nära staden Antigua, ett populärt resmål känt för sina kaffeodlingar.

Inga uppgifter om skadade svenskar

– Vi har i nuläget inga uppgifter som tyder på att det finns någon svensk bland de dödade eller skadade, säger Rasmus Eljanskog presskommunikatör på Utrikesdepartementet (UD) till TT på måndagsmorgonen.

Gatorna i huvudstaden Guatemala city, cirka fyra mil från vulkanen Fuego, täcktes under söndagen av svart aska efter vulkanutbrottet. Foto: TT

Flygplatsen avstängd

Huvudstadens internationella flygplats La Aurora har stängt sin enda start- och landningsbana.

Fuego ska i samband med utbrottet ha spytt upp stora mängder aska mot himlen, och dramatiska bilder visar hur jättelika rökmoln bildats, enligt AP.

En kvinna täckt i aska säger till lokala medier att lava strömmade över majsfälten.

– Alla hann inte fly. Jag tror att de begravdes, säger hon i ett videoklipp på Diario de Centro América.

På en annan nyhetssajt syns hur ångande lava flödar längs en gata medan räddningsstyrkor letar efter människor som är kvar i sina bostäder.

”Viktigt att vara lugn”

Bilar i flera närliggande byar blivit helt täckta med sot och aska. 3 100 personer har evakuerats från det drabbade området omkring vulkanen där omkring 1,7 miljoner människor bor, enligt David de Leon, talesperson för myndigheten för katastrofhantering.

Den så kallade ”eldvulkanen” Fuego ligger i en rad av aktiva vulkaner i södra delarna av Guatemala.

Vulkanen Fuego i södra Guatemala kallas även för ”eldvulkanen” och har redan i år fått två utbrott Foto: TT / AP

Fakta: Vulkaner

Visa

Vulkaner skapas då magma (smält berg) från jordens inre tränger upp på ytan och stelnar. De flesta av jordens vulkaner ligger på kontinentalplattornas gränser, där det kan uppstå stark friktion som kan orsaka både jordbävningar och vulkanutbrott.

Magma som kommer ut på jordytan vid ett vulkanutbrott kallas lava. Den plats där magman tränger ut på jordytan kallas krater.

Det finns olika typer av vulkaner:

* Stratovulkan: Dessa är koniska berg som bildats av lava och annat material som kastats ut från jordens inre. De producerar mycket aska. Kända stratovulkaner är Sinabung på Sumatra, filippinska Pinatubo, italienska Etna och Vesuvius och japanska Fuji.

* Sköldvulkan: Vulkaner som långsamt byggs upp av stora mängder tjock, lättflytande lava och har en tillplattad kon. Finns på exempelvis Island och Hawaii. Kilauea på Hawaii är en sköldvulkan.

* Lervulkan: Håller lägre temperatur och spyr därför inte ut lava utan lera.

* Kon- eller kägelvulkan: Har korta utbrott som oftast slungar ut stenar som bygger upp en konformad sluttning.

* Supervulkan: Populär men inte vetenskaplig benämning på stora vulkaner vars utbrott kan orsaka omfattande skador och klimatförändringar. Supervulkanerna är närmast ett stort område med vulkanisk aktivitet.

Källa: TT/Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer